Можна очікувати зниження його присутності в деяких секторах, — політолог про затримання Коломойського

В Ігоря Коломойського є безліч кримінальних справ. Справа, за якою його затримали, — це одна з багатьох, де він є фігурантом, одним з обвинувачених або проходить по фактах, де замішані його компанії з розгорнутим «схематозом».

Ігор Коломойський у суді, 2 вересня
Ігор Коломойський у суді, 2 вересня

Про це повідомив політолог Віталій Кулик у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Стосунки між Зеленським і Коломойським почали змінюватися після президентської кампанії 2019 року. Уже у 2021 році стосунки між ними були достатньо натягнуті. Ми були свідками корпоративних конфліктів, де влада, точніше Банкова, вдавалася до дій, спрямованих проти груп та інтересів Коломойського. Попри це, зберігалася така багаторівнева лояльність: тут воюють, а тут торгують і взаємодіють. Так продовжувалося достатньо довго, але є межа, коли присутність олігархів, у політиці особливо, викликала запитання не лише в суспільства, але й у наших західних партнерів, які зараз намагаються вплинути й на внутрішньополітичний порядок денний. Тому владі довелося піти на певні конкретні дії проти присутності олігархів у тих чи інших секторах», — пояснив він.

За його словами, деякі олігархи це зрозуміли та добровільно відмовилися від активів чи сховали свою присутність, а деякі — «продовжували існувати у своєму схематозі». Коломойський був серед тих, хто натяків не розумів, додав експерт.

«Як на мене, у Коломойського дійсно проблеми. Влада не буде перезапускати відносини з ним. Можна очікувати зниження його присутності в деяких секторах, які для нього були дуже важливі, такі як Укрнафта або інші енергетичні активи, де він все ще є. Я думаю, що тепер можна говорити й про Ахметова, якому теж варто приготуватися», — зазначив Кулик.

На його думку, Коломойський цього тижня вийде під заставу й буде намагатися в суді тягнути винесення вироку. А це може бути роками.

«Варто розуміти, що наші олігархи виявили для себе, за виключенням деяких, що на Заході для них немає тихих гаваней і їм доведеться якось вибудовувати нові відносини з владою, із суспільством, шукати своє місце, взаємодіяти», — підкреслив політолог.

Він сказав, що всі українські президенти так чи інакше або загравали з олігархами та українцями окремо на антиолігархічній темі, або намагалися послабити їх чи перерозподілити сфери впливу.

«Як правило, усе закінчувалося перерозподілом сфер впливу. Зеленський намагається послабити всіх олігархів, але це не означає, що кінцевою метою є їхнє прибирання з економіки, тому що деякі олігархи є партнерами», — підсумував Кулик.

Нагадаємо, вранці 2 вересня Ігорю Коломойському вручили підозру. За даними слідства, протягом 2013−2020 років він легалізував понад пів мільярда грн, вивівши їх за кордон. У суді йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці в Дніпрі з можливістю внесення застави в понад 500 млн грн.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.