Завищені очікування: чому суспільство не вірить у боротьбу з олігархізмом?

Сама боротьба з олігархізмом є не такою лінійною, як би хотілося. Тобто запит суспільства на боротьбу з олігархами означає позбавлення конкретного олігарха активів, його арешт і ув’язнення. Таке уявлення суспільства про деолігархізацію.

Завищені очікування: чому суспільство не вірить у боротьбу з олігархізмом?

Так політолог Віталій Кулик відповів на питання, чому суспільство не вірить у боротьбу з олігархізмом, у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді ці процеси відбуваються не так. Це процес поступового очищення, позбавлення олігархів можливості експлуатувати політичну ренту, торгувати своїм політичним впливом. Коли олігарх позбавляється цієї можливості, відповідно, він перестає бути олігархом і стає крупним бізнесменом, який взаємодіє з політичним інститутами. В олігарха забирають не лише засоби масової інформації, його фракції та партії у Верховній Раді, але й ставлять його в один ряд з іншими крупними бізнесменами, які можуть взаємодіяти з депутатами, можуть формувати якісь лобістські групи, але це все відбувається не за рахунок контролю політичних партій, засобів масової інформації та іншого», — пояснив він.

Однак, за його словами, українські олігархи не позбавляються цього.

«Тобто ми говоримо про деолігархізацію, але насправді бачимо, як деякі олігархи нібито продають свої телеканали трастам чи творчим колективам цих самих телеканалів, а потім з'являються офшорні компанії, через які вони ті самі канали контролюють далі. А політичні партії вже нібито не фінансуються безпосередньо олігархами, бо там не присутні менеджери того чи іншого олігарха, але з'являються люди, які пов'язані якимись іншими відносинами з тим чи іншим олігархом. Тому в нас до цього довіра досить низька», — зазначив експерт.

Але також суспільство має завищені очікування, додав Кулик. Тобто, на його думку, суспільство має чітко визначити модель цієї деолігархізації та реалізовувати її, а не очікувати чуда.

«Це не лінійний процес. Цій боротьбі з присутністю олігархів важливі не прізвища, а спосіб ухвалення управлінських рішень в економіці. Якщо олігарх контролює цей спосіб, ці алгоритми, у нього розставлені ключові люди на посадах, які ухвалюють ці управлінські рішення, важливі для його бізнесів, то саме там треба сконцентрувати зусилля і суспільства, і президента, та почистити там авгієві конюшні. Коли це відбудеться, я думаю, ми всі відчуємо ту саму деолігархізацію, можливо, навіть без конкретної посадки того чи іншого олігарха», — резюмував політолог.

Нагадаємо, раніше Віталій Кулик розповів, чого очікувати далі від справи Коломойського.