Ситуація з Коломойським є дзеркалом нашої системи — Суддя Конституційного суду у відставці

Ситуація з судом над олігархом Ігорем Коломойським є дзеркалом нашої системи.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив — Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Влада кожного разу робить якийсь вкид, який обговорює суспільство, для того, щоб відволікти від головних дій влади. Адже вона дуже мало зробила на початку опору, а до війни взагалі нічого не зробила. Сьогодні влада намагається щось робити, але з великим запізненням. Аналогічна ситуація з вкидом по олігарху Коломойському його неодноразово то арештовують, то випускають під заставу. А де з розрекламований олігарх Ахметов? Не знаю, наскільки винен Коломойський, але відбувається процесуальний абсурд. Просто шоу. Тобто ситуація з Коломойським — дзеркало нашої системи», — каже В. Шишкін.

За його словами, в Україні є верховенство закону та верховенства права і воно повинно бути.

«Вони не є між собою конкурентами. Верховенство права важко застосовувати в кримінальному судочинстві, бо воно найбільше формалізоване. Як, правило Верховенство права повинен застосовувати суд.

Адже ні на поліцію, ні на СБУ, ні на прокуратуру не розповсюджується так звана дія в межах справедливості. Суд зобов’язаний діяти — закон плюс справедливість. В нас же ліплять слово верховенство права до будь-чого. Певні елементи права можуть стосуватися і слідства. Однак, ми бачимо, що в Україні деякі слідчі або не довчилися або не читали теорію кримінального права. Спочатку має настати праворозуміння, однак у нас відбувається перетягування суто по політичним аспектам. Тобто одного саджають, а іншого відпускають. Когось «недосадживають», а когось недоарештовують. Чому досі мовчать про покарання винних у розкрадання гуманітарки в Запоріжжі?", — каже експерт.

На його думку, система держуправління зеленої влади була доведена до цілковитого абсурду через відсутність так званого громадянського стрижня.

«Тобто громадянсько-орієнтованого суспільства та громадянсько- орієнтованої людини. Адже навіть у військових, які готові піти з гранатами на танки рф, не завжди є мужність сказати високому керівництву — ти падлюка нам не надав необхідну зброю», — резюмує експерт.