Повне знищення місцевого самоврядування: експерт розповів, навіщо в Раді хочуть розпустити місцеві ради

Сама ідея направлена на те, щоб прибрати вертикаль управління в Україні та в такий спосіб перебрати на себе повноваження адміністрації.

У Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує достроково припинити повноваження депутатів місцевих рад
У Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує достроково припинити повноваження депутатів місцевих рад

Про це в коментарі i-ua.tv заявив керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок.

«Якщо це питання пішло у публічну площину, не виключаю, що його можуть просувати. Ініціаторами цього законопроєкту є члени депутатської групи „Велика країна“. Це колишній скандальний депутат Юрченко від „Слуги народу“ і нардеп Гнатенко Валерій, який був мером Дружківки свого часу та колишнім депутатом від ОПЗЖ. Зараз депутатська група „Велика країна“ допомагає протягувати законопроєкти „Слугам народу“. Якщо читати пояснювальну записку до цього законопроєкту, то вона трохи смішно виглядає. Адже виходячи за логікою, в тих громадах, де створені місцеві адміністрації, треба розпустити місцеві ради. Проте тоді треба вносити низку змін до чинного законодавства. Зокрема, це стосується організації роботи ОТГ. Ця проблема існує ще з 2014 року. Відколи почалася децентралізація, це питання системо не вирішується. В окремих регіонах навіть не проводилися вибори місцевих рад. Тобто є неузгодженість. І хоча в нас були створені військові адміністрації у всіх обласних центрах, на законодавчому рівні це питання неврегульоване», — каже експерт.

На його думку, в Раді запропонували розпустити всі місцеві ради, щоб потім перебирати на себе всі функції, які вони виконують військовими адміністраціями.

«Зараз складається дивна ситуація, коли територіальні громади з місцевого бюджету хочуть використати на щось гроші, то вони мусять їхати до очільника військової адміністрації. Після цього він надасть резолюцію, що ці гроші можна використовувати. Тобто проблем багато. Але ця ініціатива нардепів їх не вирішує. Вони просто хочуть прибрати місцеві ради і на цьому все. В мене питання, а хто тоді буде займатися місцевими громадами? Хоча дійсно, до депутатів місцевих рад дуже багато питань. Зокрема, як вони ухвалюють бюджети, витрачають гроші на бруківку і таке інше. Всі ці кошти треба перенаправити на військову сферу. В тім, вся ця історія з розпуском місцевих рад, віддає душком того, що сьогодні промацують можливість ліквідувати всі місцеві ради. І в такий спосіб перебрати на себе повноваження адміністрації», — каже експерт.

В. Клочок підкреслив, що реакція суспільства на таку пропозицію доволі цікава.

«Користувачі соцмереж зазначили, що розпускати треба всіх депутатів. Верховну Раду в тому числі. Депутатський корпус в очах суспільства викликає занадто серйозну недовіру. Однак сама ідея — направлена на те, щоб прибрати вертикаль управління в Україні. Тобто йдеться про повне знищення місцевого самоврядування. Слуги народу після критики заявили, що цей законопроєкт буде розглядатися лише в комітетах. А чи дійде до голосування, зараз спрогнозувати складно. Наявність конфліктів центральної, виконавчої та місцевої, заперечити складно», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що відповідний проєкт закону під номером 9520 розміщено на сайті Верховної Ради України.