Снаряди зі збідненим ураном: особливості, загроза, використання

США вперше передадуть Україні боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams — вони увійшли до нового пакету військової допомоги.

Снаряди зі збідненим ураном: особливості, загроза, використання

Військовий експерт, майор запасу, учасник Російсько-української війни Олексій Гетьман розказав про особливості «уранових снарядів» і радіаційну загрозу в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Особливість в їхній бронебійності, тому що вони можуть пробивати будь-яку сучасну броню. Річ у тому, що це снаряд, всередині якого стрижень з важкого металу, а саме зі збідненого урану, який має завдяки своїй вазі велику кінетичну енергію. Під час контакту з ціллю завдяки цій енергії відбувається невеличка хімічна реакція. Саме завдяки великій вазі самого стрижня, снаряд може робити такі бронебійні дії», — зазначив він.

Збіднений уран асоціюється з ядерною зброєю, однак самі «уранові снаряди» не несуть радіаційної загрози, зазначив експерт.

«Такі снаряди використовувалися й раніше, тільки стрижень всередині був не зі збідненого урану, а з вольфраму. Це теж важкий метал, він виконував практично таку ж саму функцію, що і збіднений уран. Він дешевший, ніж вольфрам, тому його економічно використовувати вигідніше. Його радіація, про що всі так хвилюються, менша за звичайний природний фон, вона навіть у десятки разів менша, ніж в уранової руди, яку видобувають», — додав Гетьман.

За його словами, є кілька аргументів на користь радіаційної безпеки снарядів зі збідненим ураном. Так навряд чи їх використовували б в арміях країн НАТО, якби вони могли наразити на таку небезпеку.

«По-друге, збіднений уран використовується в яхтобудуванні, особливо в дорогих яхтах. Він використовується як частина кіля для того, щоб яхта була більш стійкою. Якби він був небезпечним, навряд чи заможні люди його використовували б. І по-третє, останнім часом збіднений уран почав використовуватися в рентгенології як захист від рентгенівського випромінювання. Його використовують замість свинцю, бо він більш безпечний. Ми ж розуміємо, якщо його застосовують навіть в медицині як захист, то навряд чи він може наразити когось на небезпеку. По-четверте, збіднений уран використовується як захист важкої техніки. З нього роблять навісні речі на танки, наприклад, на Abrams. Тобто він використовується не тільки як зброя, а і як засіб захисту», — пояснив він.

Експерт повідомив, що в Україні були бронебійні снаряди ще з часів Радянського Союзу, але з вольфрамом, а не з ураном.

«Вольфрамові бронебійні снаряди в нас були, вони мали залишитися в спадок від Радянського Союзу. Щодо уранових, я не чув, щоб у нас вони були. Якщо вони будуть, то додадуться до тих бронебійних снарядів з вольфрамом. Вони хід війни не змінять, але полегшать можливість нищити російські танки. А російська федерація володіє урановими снарядами. Але переважно також не зі збідненим ураном, а з іншими важкими металами, такими як вольфрам», — підсумував Гетьман.

Нагадаємо, США вперше передадуть Україні боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams — вони увійшли до нового пакету військової допомоги.