Статус буде схожим на співпрацю рф з Іраном, — політолог про можливу угоду рф з Північною Кореєю щодо постачання зброї

Якщо Північна Корея з росією офіційно підпишуть угоду про постачання зброї, статус буде схожим на співпрацю рф з Іраном.

Кім Чен Ин і володимир путін
Кім Чен Ин і володимир путін

Таку думку висловив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Ніхто ж не буде писати в угоді, що зброя іде для війни в Україні. Тому, звичайно, ми розуміємо, що в разі укладання такої угоди Північна Корея буде чіткіше та активніше грати свою роль у цій агресії. І ми ж називаємо Білорусь співагресором, Іран співагресором. Але загалом, очевидно, що це просто буде привід для запровадження додаткових санкцій проти Північної Кореї. Хоча там і так, як ми знаємо, величезні обмеження внаслідок найбільшої тиранії у світі, яка є на сьогодні», — зазначив він.

За його словами, якщо угода буде укладена, це збільшить можливості росії з точки зору використання, зокрема, артилерії.

«Мова йде про міни, мова йде про 152-й Калібр артилерії, мова йде і про щось потужніше (203 мм, 240 мм). Але знову ж таки це все по суті здебільшого радянські запаси, бо я не знаю інформації стосовно наявних збройних заводів на території Північної Кореї, які масово б виготовляли відповідну продукцію. Здебільшого це все запаси. Але розуміючи те, що Північна Корея нещодавно заявила, що генерали мають готуватися до війни, цілком зрозуміло, що ця співпраця з росією нестиме обмежений характер. Бо самій Північній Кореї, виходячи з її планів, необхідні боєприпаси. Тому що за чутками, наприклад, Кім Чен Ин ставить собі за завдання в разі активізації війни з Південною Кореєю за день випустити на південь 500 тисяч снарядів. Це просто говорить про те, що самій Північній Кореї ці боєприпаси потрібні. Це показує те, що навіть якщо й буде передача відповідної зброї, вона буде йти в обмеженій кількості», — пояснив експерт.

Водночас ця співпраця показує, на його думку, що росія в клубі тих країн, які перебувають у повній ізоляції, але й також, що є проблеми в самій росії з точки зору резервів.

«Це якраз показує, що не все так добре по документах, як виявляється насправді. Бо коли відкривають і знімають зі зберігання техніку, тільки третина може працювати, може діяти. І та сама ситуація з боєприпасами. Тому й потрібна допомога Північної Кореї, але не в тих масштабах, які можуть змінити війну. Просто питання в підтримці активності бойових дій з боку російської федерації, але не їх збільшення», — додав політолог.

Деякі експерти вважають, що ця угода може бути прикриттям постачання до росії китайського озброєння, яке під виглядом зробленого в КНДР буде передаватися Москві. Однак Чаленко відкидає таку думку.

«Будь-які активні бойові дії передбачають трофейну техніку. Десь впаде іранський шахед або російська ракета — її одразу на деталі розбирають, аналізують, показують, звідки деякі запчастини. Тобто я думаю, що тут питання у співпраці стосовно саме радянської зброї, а не китайської. Китайську зброю можна залучати через треті країни, наприклад, в Африці. Тобто цей механізм уже відпрацьований. Але з точки зору саме Північної Кореї, я думаю, що тут хіба що має бути політична згода Пекіна на таку угоду. Але не з точки зору постачання саме китайської зброї, бо ця тема буде дуже оперативно викрита, а Китай матиме серйозні наслідки через це», — сказав він.

Нагадаємо, що видання Financial Times повідомило, що Північна Корея готова підписати з росією угоду про постачання зброї.