Чим може нашкодити єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних — відповів фахівець з кібербезпеки

Не можна створювати такий ресурс, бо до е- квитка військового йде купа документів та різних лінків на різні бази. Вся ця інформація може потрапити до рук ворога.

єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних може працювати на користь ворогу
єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних може працювати на користь ворогу

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив фахівець з кібер-безпеки Іван Пєтухов.

«Голова НАЗК Новіков каже, що не можна відкривати реєстр можновладців з е- декларацій, бо дізнаються, у когось з чиновників бабуся знаходиться на тимчасово окупованій території. Тобто, коли чуємо про можновладців одразу йде протест, а коли ж це стосується військовозобов’язаних, то ж зовсім інша справа. В е- реєстрі та квитку буде написано, де проживають батьки людини, яка воює на важливому напрямку, у гарячих точках, наприклад, у Бахмуті. А якщо на окупованих територіях знаходяться його бабуся чи дідусь? Все це буде в одній базі даних і може відбутися злив інформації. У нас що „Дія“ добре захищена? Нагадаю, що напередодні повномасштабної війни вже був виток інформації власників авто з „Дії“. Далі московити приходили і починали шукати власників зброї. Навіть без „Дії“ вже відбувалися витоки особистої інформації. А для того, щоб ворогу було ще краще, то він тепер може дізнатися скільки набоїв є у військовозобов’язаних, щоб це порахувати та потім кинути сили на відповідний напрямок», — каже І. Пєтухов.

На його думку, створення єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних — це небезпечний крок.

«Не можна створювати такий ресурс, бо до е- квитка військового ще йде купа документів та різних лінків на різні бази. Всю цю інформацію можна зібрати і вона заподіювати велику шкоду», — резюмує експерт.