Експерт розповів, чому в ЄС вважають, що Україна має заслужити вступ до Євросоюзу

Коли президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна досягла великих успіхів на шляху вступу в ЄС, але повноправне членство є процесом, що ґрунтується на заслугах, вона мала на увазі реформи.

Урсула фон дер Ляєн
Урсула фон дер Ляєн

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Справа не в перемозі. В ЄС кажуть про реформи в Україні. Зокрема, щоб було європейське законодавство. Тобто йдеться про заслуги запровадження реформ. Тільки повне провадження законодавства ЄС в Україні, може означати, що Київ заслужив, щоб нашу країну прийняли до Євросоюзу. Про інші заслуги не йдеться», — каже експерт.

Він підкреслив, що під реформами в ЄС мають на увазі боротьбу з корупцією, боротьба інституцій, демократія, відсутність цензури, свобода ЗМІ.

«Має відбуватися демократичне функціонування політичних інституцій згідно зі стандартами Ради Європи та ЄС», — каже експерт.

На його думку, вступ України до ЄС залежить від того, наскільки швидко в країні будуть здійснюватися реформи для того, щоб відповідати критеріям вступу до ЄС.

«В Європарламенті зараз дискуються на тему, чи готова Україна до початку переговорів. Зокрема, початок переговорів означає деталізацію цих переговорів. Більшу конкретизацію питань, по яким Україна має ухвалити ті, чи інші рішення. Офіційно розпочнуться двосторонні переговори між державами членами ЄС та Україною, відносно врегулювання проблемних питань. Наскільки довго триватиме процес переговорів, залежить виключно від того, як Україна здійснюватиме реформи. Наскільки їй вдасться врегулювати спірні питання з Угорщиною чи Румунією. Також має відбутися законодавче запровадження норм, які є базовими для функціонування держав ЄС та законодавства Євросоюзу», — резюмує експерт.