Юрист прокоментував визнання Європарламентом Лукашенка співучасником злочинів

Те, що Європейський парламент у резолюції «Про відносини з Білоруссю» визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів, скоєних рф в Україні, означає, що Європа розширяє лаву підсудних.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу I-UA.tv

«Це означає, що Європа розширяє лаву підсудних за міжнародні злочини проти України. Хоча рішення Європарламенту є радше політичним документом, ніж юридичним актом, воно матиме вплив на всі процеси, які відбуваються з притягненням винних в агресії проти України», — каже В. Пилипенко.

За його словами, що стосується видачі ордера на арешт, то це компетенція Міжнародного кримінального суду.

«Думаю, що це питання найближчої перспективи. Оскільки ЄС та Європарламент тісно співпрацює з цим судовим органом кримінальної юстиції. Більш того, основа для такого рішення, це ті факти, що є відомими не лише Європарламенту, але й прокурору міжнародного кримінального суду. Тому визнання Лукашенка співучасником злочинів це хороший крок в напрямку до притягнення самопроголошеного президента Білорусі за воєнні злочини. Зокрема, за злочин депортації українських дітей. Були встановлені факти, що українських дітей примусово переміщали на територію Білорусі, де здійснювалася їх русифікація. Європарламент вбачає в цьому вчинення режимом Лукашенка злочину проти людяності. Також це хороший крок в напрямку юридичного оформлення спецтрибуналу покарання рашистів за злочини проти України, оскільки в такому випадку Європарламент дав потужний сигнал до майбутніх укладачів статуту цього Міжнародного спецтрибуналу. Тому в найближчій перспективі має очікувати на позитивні юридичні рішення щодо міжнародно-правової відповідальності Лукашенка та його режиму», — резюмує В. Пилипенко.