У нас повинна бути свобода слова, але вона не повинна бути абсолютною, — екссуддя КСУ

У нас повинна бути свобода слова, але вона не повинна бути абсолютною, особливо під час війни. Ми весь час доходимо до маразму в розумінні абсолютизму, зокрема й щодо свободи слова.

Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"

Про це сказав суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін у програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Не повинно бути заступника (міністра оборони, — ред.). Це буде свідчити про те, що совок був, совок залишається. Змінюються лише ляльки. Тут інше питання. Взагалі не повинно бути заступника. Повинен бути прес-аташе Міністерства оборони, він має нам щось розказувати», — зазначив він.

За його словами, задача прес-аташе — інформувати суспільство про готовність і підготовку України, а не про характер бойових дій.

«Щодо піару треба не лише про Міністерство оборони говорити, а ще й про так званий інформаційний марафон і всіх тих, хто має інформаційний вплив на мільйони людей у нашій державі. Ми з вами не маємо інформаційного впливу, ми намагаємося їх вчити. А вони мають цей інформаційний вплив», — пояснив гість програми.

Екссуддя КСУ провів порівняльний аналіз сучасних подій в Україні з Другою світовою війною.

«Перший серйозний розгром гітлерівських окупантів відбулася в Підмосков'ї в 1941 році. Коли почалися наступальні дії радянських військ 6 грудня, повідомлення про це було зроблено аж 11 чи 12, це цілий тиждень. Про розгром німецько-фашистських військ, як тоді називалося, під Москвою. Наступальні операції пішли, але ніхто не говорив, що ми вже наступаємо. І тоді вже відомий нам голос Софінформбюро повідомив про це», — згадав Шишкін.

Водночас, каже він, в Україні всю весну 2023 року телемарафон «Єдині новини» розказував під впливом позитивних операцій на Харківщині та Херсонщині про наступ на південному напрямку.

«Вони обнадіювали, що „ми готуємо літній наступ, ми готуємо весінньо-літній наступ“, окрилювали суспільство, розхолоджували суспільство, нібито піднімали авторитет», — сказав суддя КСУ у відставці.