Експерт розповів, чому Дуда не зміг зустрітися з Зеленським та порівняв Україну з потопельником

Президент Польщі Анджей Дуда порівняв Україну з потопельником через конфлікт, який виник між країнами з зернового питання.

Анджей Дуда та Володимир Зеленський
Анджей Дуда та Володимир Зеленський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

" Дуда не зміг зустрітися з Зеленським та порівняв Україну з потопельником через зернове питання. Окрім того, є заява Дуди проте що, якщо Україна і далі буде ескалувати конфлікт, то в переліку заборон з’являться нові товари з України. Тому варто мати на увазі що є егоїстичні інтереси правлячих еліт Східної Європи, а є конкретні об’єктивні обставини, які провокують погіршення відносин між країнами. Перш за все це відбувається тому, що ми перенаситили ринки своїм продовольством. Ми зайшли на внутрішній ринок Польщі та європейських країн. Наші трейдори та оператори не пропрацювали це питання з колегами у Східній Європі та не узгодили позиції з європейськими асоціаціями фермерів. Більш того, скориставшись так званим зеленим вікном, ми почали агресивно просувати свої товари на ринках східноєвропейських країн, де ринки достатньо регульовані та конкурентні й складні. Українські трейдери та виробники отримали вигідну позицію на цих ринках. Звичайно це спровокувало спротив місцевих виробників — це потужне угрупування лобістів, пов’язаних з політичними правлячими силами", — каже політолог.

На його думку, Київ обрав шлях тиснути через дипломатів, замість предметної розмови про те, що робити далі.

" На дипломатичному рівні, можливо, ми трошки перегинаємо палку. В угоду інтересам наших трейдерів, ми можемо завдати шкоду нашим двостороннім відносинам з нашим партнером — Польщею. Не беруся, щось радити нашому уряду, але ми маємо обрати баланс в цих відносинах. Можливо вийти на якусь вигідну переговорну позицію для наших партнерів. Тиснути на них вже немає чим. Тому скоріш за все мова май йти про компроміс. Треба домовлятися. А подача в суд і намагання примусити країни до забезпечення інтересів українських виробників — може негативно вплинути на загальні відносини з нашими Східноєвропейськими партнерами. Тут треба шукати порозуміння. Якщо будемо далі йти на ескалацію, адже ми вже перейшли межу дотискання, то нічого хорошего не буде. Треба домовлятися", — резюмує політолог.