Українська влада нічого не зробили для того, щоб ми жили, як в Євросоюзі — експерт

Нардеп Давид Арахамія відверто бреше про виконання Радою 99,9% вимог щодо вступу України до ЄС.

Давид Арахамія
Давид Арахамія

Про це заявив народний депутат України ІІІ скликання, координатор «Суспільної системи» Віктор Жердицький у коментарі телеканалу I-UA.tv.

" Те, що Україна виконала 99,9% з вимог ЄС для перемовин щодо вступу до Євросоюзу є великою брехнею. Єдине що, ця влада вміє добре робити, як великий спадкоємець попередньої влади та радянської системи — замилювати очі. Вміє показувати, що вона може виконувати формальні зобов'язання. Наприклад, пишеться програма дій, яка складається з 500 різних пунктів та завдань. По кожному з них пишеться звіть, що все формально виконано. Тому ніби то ці 499 пунктів програми формально виконані. Однак по суті, це брехня. Є цілі ключові галузі, сегменти державного та суспільного життя без розв'язання проблем в яких, нам нічого сунутись до Євросоюзу. Перше, що у всіх на слуху, це те, що називають «корупцією». Хоча у нас не корупція, а організована система стяжання, яка підлегла вищому керівництву держави. Адже те, що люди називають хабарями, платять починаючи від сільської ради, поліцейським на постах, ДСНСникам- пожежникам та іншим держслужбовцям. Все це збирається від низу і до верху. Тобто до Офісу Президента. І поки ця система стяжання не буде знищена, як така, нам жоден Євросоюз не світить, так само як і НАТО", — каже експерт.

На його думку, це найбільша проблема.

" Майже кожен чиновник, який приходить на держслужбу ще з часів попередніх президентів — приходить не служити та вирішувати проблеми для своєї нації, а йде збагачуватися особисто, або працювати на якусь бізнес-корпорацію. Тому поки система корупції не буде знищена, нам нічого не світить. А відсотки виконання умов та звіти жодної ролі не грають", — підкреслює експерт.

За його словами, ще одна проблема, яка також стосується корупції — проблема судочинства.

«В нас немає незалежного судочинства, що судить по праву, яке має бути закріплено відповідними законами. По дзвінку з Офісу Президента чи за хабар, який принесе великий бізнес чи заангажований адвокат, суддя виносить рішення, яке йому замовили. І так є в різних інстанціях судової системи. Починаючи від найнижчого суду і закінчуючи Верховним судом.

Тому поки ми не вирішимо ці проблеми, ми не можемо навіть заїкатися про вступ до ЄС. Лише тільки такі неосвідчені нардепи, як Арахамія, можуть настільки цинічно говорити на чорне, що це біле, і що ми на 99,9% виконали завдання щодо вступу у ЄС. Насправді всі знають, що в Україні всюди процвітає хабарництво та неправосудність", — резюмує експерт.