В Україні впроваджена політика лобіювання інтересів великих зернотрейдерів — експерт

В Україні впроваджена політика лобіювання інтересів великих зернотрейдерів, яка є вбивчою для наших національних інтересів.

В Україні впроваджена політика лобіювання інтересів великих зернотрейдерів
В Україні впроваджена політика лобіювання інтересів великих зернотрейдерів

Про це заявив народний депутат України ІІІ скликання, координатор «Суспільної системи» Віктор Жердицький у коментарі телеканалу I-UA.tv.

" Вона має початковий етап, який криється в занижених цінах закупівлі зерна у наших фермерів. Всі зернотрейдери з початком великої війни знижували купівельні ціни на зерно для фермерів. Зараз вони платять фермерам нижче собівартості. Тобто йде система знищення фермерського класу та незалежного селянства, яке ще існує у невеличких залишках по Україні", — каже експерт.

На його думку, Україна має не просто підняти питання морських коридорів для транспортування зерна в голодуючи країни. Хоча ці країни нас мають хвилювати в другу чергу, а в першу чергу нас має хвилювати захист нашої території та перемога у війні.

" Нам потрібна допомога наших союзників та друзів з Західних країн, а також має бути налаштована робота оборонпрому. Також має бути ретельне використання коштів, які виділяються на оборону, а не розграбування на закупівлях по подвійних, потрійних цінах. Усі кошти державного та місцевого бюджетів, треба зосередити на вирішенні та фінансування проблем оборони. На виробництво амуніції, кораблів, ракет, радарів, РЕБ, і так далі. Однак для цього треба перестати грабувати. Також треба знищити систему здирництва, яку очолює Офіс Президента. Він є монопольним власником владних повноважень виконавчої, законодавчої і частіше всього і судової влади. Однак в ОП цю роботу проводити не здатні. Адже вони не вміють управляти та організовувати потрібні процеси державного управління та організації виробництва і логістики. Вони ж мають внутрішню натуру зовсім іншого характеру. Вони за своєю сутністю не творці, а артисти, які грають на публіку перед камерою. А що насправді відбувається за лаштунками і в житті — для них питання другорядне. Для них важливі рейтинги — чи достатні вони, щоб далі бути при владі. Велику роботу вони зробити не здатні, тому не й зможуть вимагати від наших союзників та гарантів по Будапештському меморандуму, щоб наші територіальні води, вздовж узбережжя починаючи від Одеси і до Румунії, а також міжнародні води, мали б охоронятися патрулями наших дружніх країн та гарантів", — каже експерт.

Зокрема, США, Франції, Британії. Тобто їх військовими суднами та авіацією. Тоді ми могли б спокійно організовувати транспорти зерновозів, які б ходили по цим захищеним водам і туди б росіяни боялися сувати ніс.

«В такий спосіб ми б забезпечили нормальну торгівлю не тільки зерном, а і й усіма іншими експортними та імпортними товарами через наші неокуповані порти. Але для того, щоб це зробити, Україна має показати нашим партнерам повну мобілізацію зусиль і що ніхто. наприклад, не домовляється з росіянами за спиною союзників, як продавати їм титан, чи постачати деталі для вертольотів. Тоді б союзники повірили у щирі вимоги нашого уряду і пішли на такі кроки разом з нами.

Зараз ми, як народ, та армія, яка воює з загарбником, вимушені на своїх плечах та своїми тілами прикривати всю цю абсолютну нездатність теперішньої влади організувати роботу державних установ та мобілізувати союзників для захисту наших вод та повітря", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що перше судно з українським зерном прийшло з Одеси в Стамбул попри морську блокаду з боку Росії, яка в середині липня розірвала зернову угоду і почала майже щоночі бомбардувати українські порти та елеватори.