Уряд Швеції ухвалив новий пакет допомоги Україні та аналізує передачу Gripen

Уряд Швеції ухвалив додаткові зміни у бюджет для формування нового пакету військової допомоги для України. Це вже 14-й пакет військової допомоги від Швеції, який буде містити запчастини до переданої техніки, артилерійські снаряди, піхотне екіпірування, системи зв’язку, та 40-мм снаряди до бойових машин піхоти Strv90 (CV90).

Уряд Швеції ухвалив новий пакет допомоги Україні та аналізує передачу Gripen
Уряд Швеції ухвалив новий пакет допомоги Україні та аналізує передачу Gripen

Це вже 14-й пакет військової допомоги від Швеції, який буде містити запчастини до переданої техніки, артилерійські снаряди, піхотне екіпірування, системи зв’язку, та 40-мм снаряди до бойових машин піхоти Strv90 (CV90).

Вартість цього пакету оцінюється у 199 мільйонів доларів, та в першу чергу розрахований на забезпечення Збройних Сил України боєприпасами та запчастинами.

Крім того, уряд Швеції прагне покращити взаємодію, для доповнення прямої матеріально-технічної допомоги. Ним же ініційоване створення спеціальної групи для аналізу можливості передати винищувачі Gripen Україні та подальшої їх підтримки.

Наразі, у Повітряних силах Швеції проходить перевірка на можливість передачі деякої кількості винищувачів Gripen, та проведення навчань пілотів на цей тип літаків.

Наразі у складі повітряних сил Швеції знаходиться 94 літаки Gripen — 70 у версії C та 24 у версії D. Всього країна замовила 204 літаки, з яких:

98 літаків у складі Повітряних сил Швеції;

32 літаки були утилізовані та розібрані;

28 літаків в оренді у Чехії та Угорщини;

12 літаків продані Таїланду;

4 літаки в ролі летючої лабораторії;

4 літаки були втрачені внаслідок аварії ;

2 літаки передані музею.

Крім того, задля економії близько 30 законсервованих літаків версії A/B стануть платформою для модернізації до версії E/F. Всього країна прагне тримати у складі повітряних сил 60 літаків у версії E.