Ціна на землю в Україні залишається принизливою, а у 2024 році очікується велика біда — аграрій

Заяви влади, що в Україні очікується різке зростання цін на землю у 2024 році, не відповідають дійсності.

Ціна на землі в Україні залишається принизливою
Ціна на землі в Україні залишається принизливою

Про це в коментарі заявив аграрій, голова Спілки українського селянства Іван Томич.

«Ціна на землю в Україні вже два роки залишається настільки принизливою, як основний ресурс та багатство країни, що просто бракує слів. Вона дорівнює 100 кг сала за гектар або 60 кг моркви. Тому заяви про те, що Україні очікується різке зростання цін на землю у 2024 році, не відповідають дійсності. Зростання після заходу на ринок юридичних компаній буде мізерним», — каже І. Томич.

Він підкреслив, що відкриття ринку землі з 1 січня для юридичних осіб неприпустимо.

«Ми кричимо про це, надсилаємо запити, однак ніхто на них не реагує. Спілкувався з першим заступником Міністерства аграрної політики та продовольства та з депутатами, однак не бачу усвідомлення від них, які наслідки будуть. Крім того, вони не хочуть бачити серозні проблеми, які виникли за ці два роки після відкриття ринку землі. Зокрема, це стосується прифронтових територій, є інформація, у який спосіб там все оформлюється. Коли все це випливе, то наяву, ми побачимо велику біду. Але це дрібниці — фізична особа може купити до 100 га. З 1 січня 2024 року відкриваються зовсім інші шлюзи. Тому не можна цього робити», — резюмує І. Томич.

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року ціни на землю в Україні зростуть, адже тоді ринок відкриють і юридичним особам.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик.

Він зазначив, що на першому етапі земельної реформи діють обмеження — фізособа може придбати до 100 га в одні руки. При цьому ціни на ділянки зростають.