Поляки нам дружній народ, але в нас теж не все завжди однозначно складалося, — дослідник

Українці повинні чітко собі зафіксувати цю дату — 1593 рік. Це перша сумісна збройна акція Війська Запорозького та Кримського царства проти Речі Посполитої.

Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»
Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»

Про це сказав незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Вважається, що Криштоф Косинський під П'яткою в січні 1593 року зазнав поразки і все, на цьому все закінчилося. Нічого подібного. Після цього Криштоф Косинський домовився з царем Газі Гераєм і вони вчинили спільну збройну акцію проти Речі Посполитої. Просто під час цієї акції Криштоф Косинський у Черкасах загинув. Там був старостою Черкаським Вишневецький, і його під час переговорів підступно вбив, скажемо так. І тому ця акція не склалася. Поки там запорожці почали розбиратися, почали там нового обирати гетьмана. Потім вони дійшли до Києва, але тим часом Газі Герай побачив, що щось не складається, і він повернувся до Криму», — пояснив він.

Гість програми вважає, що поляки українцям є дружнім народом.

«Але ж у нас теж з ними не все завжди однозначно складалося. Так і тут. Якщо там подивитися об’єктивно, то більше епізодів, які вказують на братерську дружбу, ніж якісь інші. Справа в тому, що просто нам переможці написали нашу історію так, як їм хотілося її бачити. Насправді вона не є такою», — зазначив Коваленко.