Купка агробаронів сварять Україну з Польщею — експрет

Зараз ми фактично дотуємо виснаження наших земель на користь купки агробаронів. А експортувати сировину — це злочин проти держави та народу України.

Тарас Загородній
Тарас Загородній

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив політолог Тарас Загородній.

Перемога опозиції на парламентських виборах в Польщі ніяк не вплине на відносини України та Польщі. Полька еліта розуміє взаємозалежність України та Польщі. Розуміють, що ми приречені на військовий та економічний союз. Тому не думаю, що стосунки між країнами зміняться, можливо буде навіть трохи краще. Відкривається вікно можливостей для України та Польщі для того, щоб сісти за стіл перемовин та закрити всі суперечливі питання, які стосуються нашого минулого. Наприклад, як в свій час помирилися Німеччина та Франція після двох світових війн. Україні та Польщі потрібно рухатися у майбутнє. Тут повинні на різних рівнях працювати історики. Крім того, Києву слід ініціювати багато спільних економічних проєктів з поляками. Виробництво зброї в тому числі", — каже експерт.

Також, на його думку, Польщі, Україні разом з країнами Балтії та Скандинавії треба створювати неформальне об'єднання центральної та східної Європи.

«Це дозволить мати більш сталі взаємовигідні стосунки між країнами», — каже експерт.

На питання чи вдасться Україні домовитися з новим польським парламентом стосовно зернових питань, експерт відповів наступне:

«В суперечках по зерну винувата Україна. Навіть не наша держава, а купка агробаронів, які по швидкому хочуть збути на 100 млн зерна. Саме через це вони і сварять нас з Польщею. Однак українцям слід вчитися у поляків їх економічній політиці, економічному націоналізму, як вони бережуть робочі місця та зберігають реальний сектор економіки, а не те, що коїться у нас. Експортувати сировину — це злочин це злочин проти держави та народу України. Крім того, повинна бути правильна податкова політика. Зараз ми фактично дотуємо виснаження наших земель на користь купки агробаронів. А намагання посварити нас з поляками, загрожує національній безпеці України», — резюмує експерт.