«Немає сенсу»: чи може Азербайджан вдертися до Вірменії?

Оскільки Вірменія пішла з Нагірного Карабаху, то відвойовувати Азербайджану в неї будь-яку територію немає сенсу, бо ідеєю Південного Кавказу є створення економічного союзу, взаємовигідного для Грузії, Вірменії та Азербайджану.

Чи може Азербайджан вдертися до Вірменії?
Чи може Азербайджан вдертися до Вірменії?

Про це сказав політик Володимир Цибулько в коментарі телеканалу i-ua.tv.

Держсекретар США Ентоні Блінкен попередив групу законодавців, що Держдеп відстежує можливість того, що Азербайджан незабаром вдереться до Вірменії, повідомило 13 жовтня видання Politico з посиланням на двох людей, знайомих з цією розмовою.

«Як для такого видання як Politico, дати таку абсурдну інформацію трохи несолідно. Азербайджан тільки-но відновив територіальну цілісність, і входити в нову бійню йому зовсім непотрібно. Зангезурський коридор, звичайно, потрібен, але як елемент згоди між Туреччиною, Азербайджаном і Вірменією, де всі сторони розуміють свої вигоди. Відвойований коридор не дає ніякої вигоди ні Туреччині, ні Азербайджану. Тому тут мова йде про спільні інтереси між Азербайджаном і Туреччиною, оскільки це частина транспортного коридору на Каспій з Туреччини. Якраз це могло б забезпечити достатньо вигоди для економічного стану Вірменії», — пояснив експерт.

За його словами, Азербайджан має можливості комунікувати з Іраном щодо сухопутного коридору, тому що останній зацікавлений у транспортному коридорі через Азербайджан до росії.

«У цьому сенсі в Азербайджану є абсолютне розуміння вигідності нині діючих комунікацій. Азербайджан принципово не „заїдається“ з Іраном, хоча Іран демонструє якісь силові наміри, але сенсу воювати за частину територій Вірменії немає. Обумовлені в попередніх домовленостях Лачинський коридор і Зангезурський коридор були ідеєю взаємного компромісу», — зазначив Цибулько.

Теоретично, якщо все-таки Азербайджан вторгнеться на територію Вірменії, одразу ж відбудеться зміна статусу з країни, яка відбивала свою територіальну цілісність, на країну-агресора, відповідно, з усіма санкціями, додав політолог.

«Це нераціонально. А азербайджанці дуже раціональні люди, вони ставлять на економіку, навіть свого часу пропонували Вірменії викупити окуповані території. Тобто вони швидше будуть торгувати, ніж воювати. Хоча Збройні Сили в них дуже високоякісні та сучасні. Якщо Азербайджан вчинить певні агресивні дії, йому заблокується доступ до сучасного озброєння, яке він має від Ізраїлю чи інших країн», — сказав він.

Експерт вважає, що матеріал Politico був опублікований для того, щоб виставити владу Ільхама Алієва, президента Азербайджану, з гіршої сторони.

«Зараз якраз минає 20-річчя прийняття президентської присяги Алієвим. І мені здається, що недруги Алієва вкинули цю статтю. Натомість Алієв підняв прапор у столиці Нагірного Карабаху», — підкреслив Цибулько.

Водночас, за його словами, Азербайджан має велику програму пожвавлення переселення відвойованих районів і відродження цих територій.

«Тому замість витрачання грошей на війну, для комунікації з Нахічевань існуючих шляхів достатньо. Головна ідея такого транзиту на Нахічевань через території Вірменії — це ідея інтегрування Вірменії до спільного економічного проєкту, тобто транзит як інтегральна ідея. Тому сенсу завойовувати території Вірменії немає. Врешті-решт, якби була така необхідність, можна було б домовлятися про будівництво тунелю або естакади над територією Вірменії», — резюмував політолог.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.