Близько 90% українців через війну потребують психологічної допомоги — лікар -психіатр

В цей відсоток не попадають немовлята, а всі інші 90% громадян розуміють, що знаходяться у постійній небезпеці. Однак до психіатра звертається лише 1 з 50 людей.

Близько 90% українців через війну потребують психологічної допомоги
Близько 90% українців через війну потребують психологічної допомоги

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив лікар-психіатр Олександр Іванов.

«Більшість українців 60 — 70% вже багато років живуть у стресі близько 10 років, починаючи з війни на Донбасі у 2014 році. Потім ковід, спад економіку, а до цього додалося повномаштабне вторгення рф. Воно загострило все. У багатьох українців тривога за своє життя, чи я буду завтра живий, чи ні. Тому у багатьох людей посттравматичний стресовий розлад», — каже лікар.

На його думку, дійсно, згідно з даними МОЗ 90% українців потребують психологічної допомоги.

«В цей відсоток не попадають немовлята. Всі інші 90% громадян розуміють, що знаходяться у постійній небезпеці. Однак до психіатра звертається лише 1 з 50 людей. Найпоширеніший розлад зараз це депресія. Це відсутність позитивних емоцій, або зниження їх якості. Людина втрачає цікавість до всього. Немає радощі та мотивації. Люди починають від неї ховатися. Якщо поганий настрій тиждень — це ще не депресія. Якщо місяць — то депресія. Також до головних ознак депресії можна віднести тривогу, страх та порушення сну», -зазначає лікар.

За його словами, заняття спортом не завжди можуть врятувати від депресії.

" Вони допомогають у легких стадіях. Коли це виражений стан, то тут вже в корі мозку з’являються зони запалення. Тобто мозок починає хворіти тому варіант заспокойся, візьми себе в руки не працює. Це те ж саме, коли сказати йди бігай людині зі зламаною ногою. Тут потрібно включати фахівців. Адже треба підключати медикаментозну терапію. При цьому людина зможе працювати з будь-яким навантаженням та народжувати дітей. Це сучасні методики. Також треба звертатися до психіатрів людині з неконтрольованою агресією. Людина від тривоги та депресії ховається за алкоголем та наркотиками. Це може призвести до вкрай негативних наслідків. Тут потрібна медична допомога. Переключитися просто не можна. Це те ж саме, якщо сказати людини зі зламаною ногою — йди побігай", — резюмує експерт.