Жага до боргових коштів — експерт прокоментував відміну «заочки» та нові ініциативи МОН

Перші проєктні ідеї оптимізації вищої освіти під західні стандарти одразу викликали багато питань.

експерт прокоментував відміну "заочки" та нові ініциативи МОН
експерт прокоментував відміну "заочки" та нові ініциативи МОН

Про це в коментарі заявив викладач ПНЛ 145, зв'язківець, сержант ЗСУ Вадим Зінчук.

«МОН знову потягнуло до реформ, тепер вищої освіти. Звісно в цьому сегменті криза вже перезріла і з цим треба було щось робити давно. І ось з'явились перші проєктні ідеї оптимізації вищої освіти під західні стандарти, які одразу викликали багато питань. Скасування заочного навчання. Дивно, але така форма існує в західній практиці.

Тим більше сучасні технології усе більше відв'язують людину від будівлі і фіксованого часу занять. Можливість скорочення часу навчання. Дивно, для контрактної форми вона є, а для грантової ні, як випливає з коментарів.

Грантовий принцип викликає багато корупційних сумнівів, враховуючи відсутність будь-якого розуміння принципів виділення грантів. А ідея про «відпрацювання» або відшкодовування взагалі схожа на радянські рудименти. Можливість студентом на дистанційній формі обирати місце та час для заняття. Якщо перше є цілком логічним, то як має бути реалізовано друге викладач має чергувати біля ПК, чи погоджуватись на будь-який час, що призначить студент? Здається, це називається популізмом", — каже експерт.

На його думку, так само дивно виглядає туманоподібна ідея базових курсів перші 2 роки.

«Так, в 17 важко визначитись зі спеціальністю, а декому це не вдається зробити і в 40… Виникає враження, що вимоги якісної підготовки (хоча б формальні) в школах з профільних предметів будуть взагалі скасовані. Логічним буде питання, а яка тоді має бути роль профільної школи? Ще одна порожнеча? Але в принципі все стає зрозуміло з появою інформації про позику 8.5млрд на проведення реформ вищої освіти. Відсутність стратегічного та цивілізаційного бачення та жага до боргових коштів (за які будуть розплачуватись наступні покоління) інших результатів дати не можуть. Знову виникає питання, чому ці люди займаються освітою наших дітей?

Звісно існує проблема низької якості заочної освіти в України. Але ініціатив, спрямованих на зміну такого становища навіть і не видно, хоча, звідки їй з'явитись?", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Україні запровадять фундаментальні зміни у вищій освіті. Згідно з нового законопроєкту, вища освіта буде оптимізована до європейських стандартів, а студенти отримають значно більшу свободу та вибір дій.