Не вистачає сил та ресурсів: в Мінсоцполітики прокоментували стан протезування та працевлаштування військових

Сьогодні 27 жовтня, відбулася публічна дискусія Соціальна політика під час війни, в ході якої обговорили багато питань. Одне з них проблеми військових з протезування та працевлаштування.

Мінсоцполітики прокоментували стан протезування та працевлаштування військових
Мінсоцполітики прокоментували стан протезування та працевлаштування військових

Про це повідомляє i-ua.tv.

Також учасники заходу говорили про соціальні виплати під час війни. Зокрема, що вони напряму залежать від допомоги західних партнерів.

Крім того, в ході обговорення стало відомо, що держава надає послуги протезування військовим які втратили кінцівки та займається їх працевлаштуванням.

На питання журналіста, скільки протезувань зробили військовим за 1,5 роки та які реальні програми є для працевлаштування військових, які стали інвалідами під час війни, в Мінсоцполітики не змогли надати точну відповідь.

«Зараз в мене немає статистики з протезування військових. Однак буду вдячна про поширення інформації по протезуванню. У нас не вистачає сил та ресурсу дійти до кожного, щоб люди знали, куди звертатися за протезуванням. Ситуація критична. Тому потрібна допомога, щоб всі, хто отримав ампутацію, знав куди звертатися. На наступний рік видатки держбюджету на протезування зросли на 3,3 млрд до 5,6 млрд грн. У нас ще не було такої рекордної суми в бюджеті на протезування», — каже перший заступник міністра соцполітики Дарія Марчак.

Також перший заступник міністра соцполітики пообіцяла надати дані по протезуванні в телефонному режимі пізніше.

Стосовно працевлаштування військових, в Мінсоцполітики заявили, що є окрема програма Мінекономіки по компенсації витрат на переоблаштування робочого місця. Також є програма з працевлаштування осіб з інвалідністю і програми соцпослуг в Міністерстві соцполітики. Однак конкретних програм, зокрема їх назв та умов не назвали, попросивши написати в приватні повідомлення для уточнення інформації.

На питання журналіста, чому військові не знають куди звертатися за працевлаштуванням та протезуванням, бо немає жодних контактів, в Мінсоцполітики визнали провину і погодилися це виправляти.

«Давайте це виправляти. За протезування відповідає фонд осіб з інвалідністю. Він фінансує протезування. Зараз він проводить роботу з закладами охорони здоров’я для того, щоб виявити всіх, кому потрібно протезування. Наразі немає інформації чи є співпраця з закладами охорони здоров’я Міноборони», — резюмує Дарія Марчак.