Чому Орбан та Фіцо блокують 50 млрд євро допомоги Україні — відповідь експерта

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та голова уряду Словаччини Роберт Фіцо виступають проти пакета допомоги в розмірі 50 млрд євро для України через певні фактори.

Чому Орбан та Фіцо блокують 50 млрд євро допомоги Україні?
Чому Орбан та Фіцо блокують 50 млрд євро допомоги Україні?

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ми чули слова Орбана, що він очікує українську делегацію у Будапешті. Думаю, що це питання пов’язано не лише з 500 млн євро військової допомоги, які прямо блокуються Угорщиною. Можливо вони охоплять ширше коло питань. Зараз ми вперше бачимо тандем нового прем'єра Словаччини Фіцо та Орбана. Про це попереджали після результатів виборів у Словаччині. Це посилення пропутінського опору в середині ЄС. Однак знову ж таки, ці 50 млрд євро не стосуються військової частини підтримки України. Це цивільний блок. Відповідно, це бюджетна підтримка нашої держави для виконання соціальних програм та питання післявоєнного відновлення. Тому позиція Фіцо в цій ситуації є незрозумілою. Не виключаю, що буде роз’яснення Словаччини з цього питання, але стосовно Угорщини Орбан хоче перемовин. Очевидно, що питання 50 млрд додатковий стимул для України відвідати Будапешт та почути, що хоче Орбан», — каже І. Чаленко.

На думку політолога, перемовини будуть стосуватися угорських нацменшин, питання роботи нафтопроводу Дружба, який йде українською ділянкою. Також це стосується транзиту газу українською територією.

«Крім того, Орбан зустрічався з Орбаном в Китаї в межах форуму „Один пояс один шлях“. Можливо путін передав якісь побажання Орбану, який хоче прокомунікувати з цього приводу з українською стороною та знаходиться публічний привід, щоб зустрітися. Однак Угорщина сьогодні знайшла собі союзника Словаччину. Це вкрай негативно. Однак хотілося, щоб Фіцо не показував себе, як євроскептик, бо формуючи коаліцію, у Словаччині говорили, що не змінюють зовнішніх пріоритетів — НАТО та ЄС», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що лідери країн Євросоюзу обговорюють поповнення спільного бюджету блоку для продовження підтримки України з 2024 року і намагаються переконати прем’єр-міністрів Угорщини Віктора Орбана та Словаччини Роберта Фіцо, які виступають проти пакета допомоги в розмірі 50 млрд євро для України.

Орбан заявив, що підтримка ЄС не працює, а Фіцо висловив занепокоєння корупцією в Україні. Проте оновлення бюджету ЄС потребує підтримки всіх 27 членів блоку.