ПВК «Вагнер» відновила набір бойовиків у росії: чого очікувати від нового набору

Російські ЗМІ пишуть, що група «Вагнера» стала підрозділом Росгвардії та відновила набір бойовиків у росії, зокрема людей набирають у Пермі та Новосибірську. Політолог Ігор Чаленко вважає, що сьогодні ПВК «Вагнер» фактично стає об’єктом протистояння різних силових груп всередині російської федерації.

ПВК «Вагнер» відновила набір бойовиків у росії: чого очікувати від нового набору

Про це він сказав у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Насправді по лінії Міноборони рф беруть пригожинців і залучають до себе через прямі контракти Міноборони, або через ПВК „Редут“, або інші утворення, і, відповідно, пригожинці як фізичні особи підписують контракти безпосередньої зміни оборони. Що ми побачили в Новосибірську — це цікаво, бо фактично ми бачимо заявку вже Золотова як керівника військ Росгвардії на свою лепту», — пояснив експерт.

На його думку, зараз син Євгена Пригожина Павло починає фактично «грати під дудку» Золотова.

«Вони намагаються створити видимість відновлення минулої величі ПВК „Вагнер“. Але на даному етапі, я не думаю, що російська влада зацікавлена у відновленні бренду тієї організації, яка брала участь у поході на Москву, у тому суботньому поході, у штурмі, який не вдався. Я думаю, що все-таки в Кремлі загалом будуть робити ставку на те, щоб ті вагнерівці, які лишилися, які співпрацюють з Міноборони, або по лінії ГРУ Міноборони, будуть продовжувати далі брати участь в різних африканських кампаніях. Тобто Кремль буде робити все, аби розчинити „Вагнер“ у собі», — додав політолог.

Тому, за його словами, усе, що зараз відбувається, — це намагання Золотова за рахунок Павла Пригожина підняти ставки та показати, що «він теж щось може в цьому світі». Тим паче, зазначив Чаленко, ексочільник особистої охорони путіна має серйозні амбіції.

«Але, знову ж таки, як саме цілісна потужна сила, я думаю, що в найближчому майбутньому ми „Вагнер“ не побачимо безпосередньо на фронті з Україною. Хоча бренд і спробують використати. Здебільшого це будуть просто рядові й нерядові певні особи, які брали участь у „Вагнері“, їх будуть залучати вже в інших іпостасях», — наголосив він.

Представник компанії в Пермі заявив, що ПВК набирає тих, хто вже має бойовий досвід, у тому числі вже входив до складу групи «Вагнера». У новосибірському офісі компанії кажуть, що набір ведеться вже кілька днів, і «поки що судимих та хворих не беруть».

«Я думаю, що сьогодні з ув'язненими є величезні проблеми. Цей ресурс трошечки звузився. Якщо раніше, коли ще був живий Пригожин, він агітував ув'язнених іти у „Вагнер“ за рахунок того, що вони можуть через певний період часу отримати помилування. Зараз тих ув'язнених, які беруть участь у рамках, наприклад, Storm-Z чи інших підрозділів, уже залучають примусово. Бо вже є нинішні такі полонені, яких брали під час останніх бойових дій. Ці полонені, які раніше були зеками, прямо говорять, що їх ніхто не питав, їх просто забрали на зоні, де вони сиділи, і відправили на передок. Я не думаю, що зараз „Вагнер“ будуть підсилювати саме зеками. Я думаю, що ці Storm-Z та інші будуть кидати ув’язнених як м'ясо, по суті, бо ми ж розуміємо, що їх нормально не екіпірують», — сказав Чаленко.