Як працює повітряна тривога: відповідь військового експерта

Як працює повітряна тривога, коли її вмикають по всіх країні, а коли в окремих регіонах, залежить від того, які засоби ворог намагається використати під час повітряної атаки.

Як працює повітряна тривога?
Як працює повітряна тривога?

Про це сказав військовий експерт, майор запасу, учасник Російсько-української війни Олексій Гетьман у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Якщо піднімається їхній Міг-31К — той, що несе гіпербалістичну ракету „Кинжал“, то тривога вмикається одразу по всій країні. Ця ракета дуже швидкісна, вона долає 3 кілометри за секунду. Тобто люди можуть просто не встигнути добігти до бомбосховища. Коли піднімаються стратегічні бомбардувальники, так звані „тушки“, які зазвичай роблять пуски з акваторії Каспійського моря, тоді тривога вмикається поступово, у залежності від того, куди рухаються ці ракети. Крилаті ракети не такі швидкісні, на відміну від гіпербалістичних, тому тривога вмикається поступово. Якщо робляться пуски з акваторії Чорного моря — це „Калібри“, то тривога вмикається спочатку на півдні, а потім, якщо ці ракети не атакували щось на Причорномор'ї, поступово вмикається далі по країні тривога», — пояснив він.

Тобто, за його словами, ця система працює розумно та правильно. Однак іноді буває, що повітряна тривога вмикається вже після «прильоту».

«Це трапляється в прикордонних і прифронтових областях, де можна не встигнути відреагувати на пуск, наприклад, балістичної ракети. Тобто поки побачили, поки дали команду, то можна не встигнути. Але це тільки по фронтових і прикордонних областях. По всіх інших тривога працює заздалегідь, зазвичай щонайменше за 5 хвилин», — зазначив Гетьман.