Чи загрожує Україні фінансова криза у 2024 році — відповідь експерта

Запуск ВПК та переведення економіки на воєнні рейки не допоможе зменшити видатки на війну.

Чи загрожує Україні фінансова криза у 2024 році
Чи загрожує Україні фінансова криза у 2024 році

Про це в коментарі заявив економіст Олег Пендзін.

«У нас видаткова частина бюджету понад 2 трильйони гривень. А дохідна 1,7. Якщо Україна в межах своїх видатків не отримає 1,5 трильйонів гривен, то що буде з Україною? Тому міністр фінансів Марченко говорить абсолютно правдиві речі про економічну кризу. Сподіваюся, що європейці та американці цього не допустять. Бо тоді Україну очікує колапс. Уявіть собі, що станеться, якщо бюджетникам не виплатять зарплати», — каже експерт.

За його словами, якщо Україна почне виплачувати пенсії, соцвиплати коштом воєнних видатків, то за результатами ми не будемо мати нічого хорошого.

На думку економіста, для того, щоб покрити дефіцит бюджету, доведеться або підвищувати податки або брати кредити. Альтернативи немає.

Експерт підкреслив, що запуск ВПК не допоможе зменшити видатки на війну. Буде вироблятися більше зброї, яку можна буде легше купити.

«Тобто не отримати цю зброю безкоштовно, а купити. Українська влада має укласти оборонний контракт зі підприємством, де будуть їх виготовляти та заплатити за боєприпаси. Адже ці снаряди — це порох, метал, вибуховий пристрій. Підприємство взяло кредит у банку, запустило виробництво боєприпасів. Тож яким чином запуск цього підприємства допоможе зменшити видатки на війну? Ніяк. На сьогодні американці дають безкоштовні снаряди в якості гранту. Хочуть дають, а хочуть — ні. Якщо ми хочемо, щоб ці снаряди в нас були постійні, то нам потрібно тоді їх виробляти. Однак за їх вироблення доведеться платити. Однак це ніяк не зменшить видатки на війну. Щоб ні у кого не було ілюзій, що переведення економіки на воєнні рейки дасть можливість зекономити на війні. Всі підприємства, які будуть працювати — є приватними. Адже на сьогоднішній момент зброю у світі виробляють приватні підприємства. Наприклад, Байрактар — це не державне підприємство. А для того, щоб купити в нього продукцію, треба заплатити. Є державний оборонний контракт, в межах виділення коштів держава закупляє танки, боєприпаси і так далі. Тому запуск спільних підприємств з нашими партнерами з виготовлення зброї, жодним чином не зменшить видатки. Мало того, як правило, більшість таких підприємств знаходяться не на території України. Наприклад, українсько-німецькі підприємства з ремонту Леопардів, знаходяться на території Польщі. В планах зробити підприємство під Києвом. Однак поки літають шахеди та крилаті ракети, ніхто їх переносити не буде», — каже економіст.

Він підкреслив, що спільні з Україною оборонні підприємства, які працюють в Польщі, сплачують кошті в бюджет поляків.

«Тобто запуск українсько- німецького підприємства на території Польщі, навіть не дасть нам податків в бюджет. Тож ще раз підкреслюю, запуск економіки на військові рейки не зменшить видатки на війну. За сировину треба платити, ніхто не буде надавати її безкоштовно», — резюмує експерт.