Закон про направлення податку з місцевих бюджетів на армію: кошти не підуть на оборону — експерт

Кошти з місцевих бюджетів не підуть на армію та оборонку, адже немає механізму їх використання.

Рада ухвалила Закон про направлення податку з місцевих бюджетів на армію
Рада ухвалила Закон про направлення податку з місцевих бюджетів на армію

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з політичних та економічних питань Юрій Гавриленко.

" Хто сказав, що кошти з місцевих бюджетів підуть на покриття потреб оборони. Де це записано? Закон про направлення податку з місцевих бюджетів на армію — пуста балаканина за яким нічого не стоїть. Адже направлення податку з місцевих бюджетів на армію не підкріплено жодним документальним фактом. Це навіть не маніпуляція, а дезінформація. Адже кошти підуть в розпорядження уряду, який далі буде їх розподіляти залежно від того, що йому на думку спаде", — каже експерт.

Він підкреслив, що Рада проголосувала за те, що кошти місцевих бюджетів, які отримували, як податок на доходи фізичних осіб будуть залишатися в розпорядженні уряду.

«А куди їх буде направляти уряд, це вже його справа. А для того, щоб кошти з місцевих бюджетів йшли на армію, потрібно було ухвалювати державну програму оборонного замовлення чи будь-що інше пов’язане з обороною. Або ухвалювати урядову програму, яка передбачає в держбюджеті фінансування всієї програми з загального фонду бюджету. Адже кошти беруться з податків. Тому треба створювати або окремий рахунок або спеціальний бюджетний фонд, до якого б спрямовувалися всі ці кошти і витрачалися винятково на фінансування цієї програми. Всього цього немає, тому розмови, що кошти з місцевих бюджетів підуть на оборону — пусті розмови. Адже немає механізму використання цих коштів. Тому говорити про цільове призначення марна справа. Ситуація схожа на те, що відбулося свого часу з воєнним збором. Кожна офіційно працююча людина сплачує військовий збір, але загальний податок. Він не йде на окремий рахунок та не потрапляє в Міноборони. Тут та ж сама ситуація», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що за інформацією на сайті Верховної Ради, за законопроєкт № 10037 проголосувало 253 народних депутати, а проти — сім.

Ухвалений закон вносить низку змін до Бюджетного кодексу України. Зокрема податок на доходи фізичних осіб, який відраховується із забезпечення військових до місцевих бюджетів, тепер направлятиметься на потреби армії.