ЄС надав Україні військову допомогу на 27 млрд євро

У Європейському Союзі розповіли скільки коштів витратили на військову допомогу Україні.

ЄС надав Україні військову допомогу на 27 млрд євро
ЄС надав Україні військову допомогу на 27 млрд євро

За словами глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, ця сума вже сягнула 27 мільярдів євро.

Про це він повідомив у понеділок, перед початком засідання Ради Євросоюзу із зовнішніх відносин.

«Ми продовжуємо тренувати українських солдатів. Ми продовжуємо стояти поряд з Україною», — сказав Боррель.

Ще влітку стало відомо, що ЄС планує створити спеціальний фонд для фінансування української оборони протягом наступних чотирьох років розміром до 20 мільярдів євро.

План, який був розроблений в межах довгострокової стратегії підтримки, не передбачає прямих закупівель зброї для України. Кошти надходитимуть країнам Євросоюзу, щоб покрити їхні витрати на закупівлю та передачу озброєння із власних запасів. Це можуть бути боєприпаси, ракети, бронетехніка тощо. Фінансування також зможе покрити навчання українських військових.

Однак, у листопаді агентство Reuters повідомило, що план Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні у майбутні року, зустрів опір з боку деяких країн ЄС і може не бути реалізованим у початковому варіанті.

Міністри оборони ЄС мають обговорити цей план у в Брюсселі у вівторок. Однак, за даними інформаційного агентства, багато країн, у тому числі Німеччина, що має вплив в ЄС, висловили застереження щодо виділення таких великих коштів на кілька років наперед.

Урядовці країн ЄС наголошують, що довгострокова військова допомога має бути скоординована з пакетами оборонної допомоги, про які окремі країни Євросоюзу домовляються з Києвом.

Також деякі члени Європейського Союзу стверджують, що їм буде важко взяти на себе великі довгострокові зобов’язання через внутрішні бюджетні обмеження.