Контракт на 100 PzH2000 гаубиць для України досі не підписаний

Виробник німецьких самохідних гаубиць досі не отримав замовлення на 100 установок PzH2000, які начебто були замовлені літом 2022 року.

Контракт на 100 PzH2000 гаубець для України досі не підписаний
Контракт на 100 PzH2000 гаубець для України досі не підписаний

Про це повідомив німецький журналіст Бйорн Мюллер з посиланням на слова речника KNDS, до складу якої входить Krauss Maffei Wegmann.

Україна зверталась до Німеччини щодо закупівлі PzH 2000 у квітні минулого року та отримала в липні від уряду ФРН схвалення на потенційний продаж 100 самохідних установок. Однак, схоже, вони так і не були замовлені.

«На сьогоднішній день не було укладено контракт на 100 PzH2000, які Україна хотіла замовити влітку 2022 року і виробництво яких було схвалено федеральним урядом», — повідомили у KNDS.

Згідно із повідомленням Spiegel, вартість потенційної угоди на 100 Panzerhaubitze 2000 оцінювалась представниками KMW у 1,7 мільярда євро. В залежності від постачання комплектуючих термін виконання контракту мав становити кілька років.

Наразі достовірно невідомі причини відмови від замовлення на нові САУ. Це могло бути продиктовано як відсутністю необхідного фінансування, так і зміною пріорітетів у військовому забезпеченні.

Самохідні артилерійські установки PzH 2000 німецького виробництва українські військові активно застосовують у війні проти російських окупаційних військ починаючи з літа минулого року.

Українська армія успішно експлуатує дивізіон таких артилерійських установок, що були передані спільно Німеччиною, Нідерландами та Італією.

RCH 155

У той же час в розмові з представниками KNDS Мюллеру підтвердили підготовку до виробництва колісних самохідних гаубиць RCH 155. Наразі KMW знаходиться на етапі будівництва лінії виробництва

Нещодавно «Мілітарний» повідомляв, що Україна отримає ці артилерійські установки в кращому випадку наприкінці 2024 року, тобто пізніше ніж очікувалось.

Україна стала першим замовником цих колісних САУ у кількості 18 одиниць. Закупівля вартістю у 216 мільйонів євро була профінансована Федеральним урядом Німеччини.