Майбутнє України у міжнародному кіберпросторі — це боротьба з кібертероризмом — експерт

Досвід, який набула Україна у протистоянні кібератакам рф, може бути використаний для розвитку безпекового та політичного співробітництва з іншими державами та закріпленням за Україною відповідної ролі у формуванні порядку денного та розбудові кіберпростору.

Експерт про майбутнє Україні у міжнародному кіберпросторі 
Експерт про майбутнє Україні у міжнародному кіберпросторі 

Про це під час 14-й Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA 2023 національний експерт системи UNDP (ПРОООН) в Україні з кібербезпеки Олег Гайдук.

За його словами, на сьогодні існує цілий ряд викликів у міжнародному співробітництву у галузі кібербезпеки на міжнародних вимірах.

«По-перше, це конфліктуючі внутрішньо-національні інтереси, неузгоджені правові рамки, брак довіри. До речі, в ООН прийняли відповідну резолюцію, в якій підкреслюється, що відповідальна поведінка держав в кіберпросторі є одним з найважливіших факторів спільного життя держав у цьому просторі. Україна послідовно виступає за захист міжнародного правопорядку, що базується на загальновизнаних принципах та нормах міжнародного права. Ми співпрацюємо з великою кількістю міжнародних організацій. Перш за все з питань інформаційної та кібербезпеки. Йде співпраця з ООН, ЄС та НАТО та з великою кількістю світових організацій», — каже експерт.

Він підкреслив, що в ООН є робоча група, яка приймає багато рішень для того, щоб навести порядок в кіберпросторі.

«В ЄС також багато організацій, які займаються кібербезпекою. Де хто з громадськості працює з цими організаціями. В НАТО також є Центр стратегічних комунікацій і кібербезпеки так далі. З кожною з цих організацій треба співпрацювати. У відомствах треба виділяти на це компетентних людей. Треба, щоб вони не змінювалися час від часу. Тут у нас багато роботи у державному, науковому та громадському секторі», — каже експерт.

На його думку, основним інструментом між державами в кіберпросторі є кібердіалог.

«Він є основною формулою двосторонніх відносин та базується на взаєморозумінні та довірі й відкритості з метою забезпечення стабільного розвитку кібербезпеки в кіберпросторі», — підкреслює експерт.

За його словами, майбутнє Україні у міжнародному кіберпросторі — це боротьба з кібертероризмом, злочинністю та іншими загрозами.

«Зокрема, контроль за нерозповсюдженням кіберзброї, активізація участі у міжнародних зусиллях з протидії негативним наслідкам розвитку інформаційно-комунікаційних технологій. В першу чергу, зусилля будуть спрямовані на посилення ролі України, як атрибутора Євроатлантичної безпеки, розширення географії безпеково-економічного партнерства в кіберпросторі, активізація участі міжнародних організацій, в тому числі, про які сьогодні йшлося в кібергалузі. Також це стосується створення нових міжнародних форматів співробітництва. А досвід, який набула Україна у протистоянні кібератакам рф, може бути використаний для розвитку безпекового та політичного співробітництва з іншими державами та закріпленням за Україною відповідної ролі у формуванні порядку денного та розбудові кіберпростору. Україна прагне бути взірцем відповідальної поведінки в кіберпросторі і робить для цього все необхідне. За зовнішню кібербезпеку у нас відповідає МЗС. Ми сьогодні працюємо над тим, щоб зробити центри відповідної компетенції в МЗС та інших відомствах, які займаються цими питаннями. Сьогодні є близько 200 комітетів та міжнародних організацій, в яких нам треба приймати участь», — зазначає експерт.