Воєнна кооперація з рф дозволить Ірану значно пришвидшити ці процеси, — політолог про ядерну програму Ірану

За підрахунками експертів з ядерної безпеки, Ірану буде потрібен тиждень для збагачення урану до створення ядерної зброї. Воєнна кооперація з рф дозволить Ірану значно пришвидшити ці процеси.

Воєнна кооперація з рф дозволить Ірану значно пришвидшити ці процеси, — політолог про ядерну програму Ірану

Про це сказав політтехнолог Олег Постернак у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Іран йде до ядерної програми доволі швидкими темпами. Країна зобов’язала вивезти обладнання МАГАТЕ для моніторингу та продовжила збагачувати уран до 60% чистоти. Подальше збагачення урану до 90% стає питанням миттєвим у випадку ухвалення керівництвом держави політичного рішення», — зазначив він.

Також, за його словами, Іран досяг значних успіхів у розробці сучасних балістичних ракет, у тому числі здатних нести ядерну зброю на далекі відстані.

«Залишається поки відритим питанням здатність Ірану створити ядерну боєголовку, сумісну із засобами доставки та вирішити питання підземних і наземних ядерних випробувань», — додав експерт.

На його думку, західні країни не можуть протидіяти ядерній програмі Ірану, вони лише здатні її загальмувати санкційними механізмами, замороженням фінансових активів, ембарго чи безрезультатними переговорами, які періодично проходять у Відні.

«Захід може апелювати до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який ратифікований Іраном ще в 1970-х роках і таким чином стримувати Тегеран від різких дій. Проте у випадку, коли Іран відчує „слабкість“ Заходу й це буде гучно продемонстровано його геополітичною чи військовою катастрофою (наприклад, поразкою України перед росією), Іран, безумовно, буде діяти сміливіше вже без оглядки на міжнародне право, підірване актом агресії рф проти України», — сказав політтехнолог.

Постернак наголосив, що антитерористична війна Ізраїлю проти ХАМАС з її резонансом серед арабського населення підсилює бажання Ірану якнайшвидше мати стримуючий аргумент — ядерну зброю, оскільки напруга в регіоні зростає.

«Входження до ядерного клубу дозволить Ірану значно посилити свою геополітичну вагу серед країн арабського світу, де відчувається конкуренція з Туреччиною та Саудівською Аравією. На Близькому Сході почнеться гонка озброєнь і, не виключено, що активує зусилля останніх двох держав для своєї ядерної програми. Однак ядерні амбіції Ірану можуть наштовхнутися на позицію Китаю, який хоч і зацікавлений у геополітичному стримуванні США та ЄС, однак позиціонує себе як гарант ядерної безпеки в Азії. Оголошення про отримання ядерної зброї однозначно змусить реагувати Ізраїль, для якого це стане питанням подальшого існування, що однозначно підвищить ставки в макрорегіоні», — пояснив він.

Окрім цього, серйозним викликом, на його переконання, стане успіх іранської ядерної програми для передвиборчої кампанії в США.

«Адже саме за часів Трампа Америка вийшла з ядерної угоди з Іраном 2015 року, що розв’язало руки режиму Хаменеї в подальшому нарощування ядерної програми. Оголошення про успіх ядерної програми у 2024 році буде свідчити як поява нового осередку конфліктності та нової геополітичної реальності», — резюмував політтехнолог.

Нагадаємо, Reuters із посиланням на конфіденційний звіт МАГАТЕ повідомив, що Іран має у своєму розпорядженні обсяги урану, збагаченого до 60%, яких достатньо для створення трьох атомних бомб.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.