Важливо відрізняти злочин агресії від інших міжнародних злочинів, — експерт про участь Білорусі у війні рф проти України

Уряд і спецслужби Білорусі разом із владою рф безпосередньо причетні до незаконного вивезення дітей з тимчасово окупованих територій України. Про це йдеться у звіті програми Conflict Observatory, що підтримується Державним департаментом США.

Важливо відрізняти злочин агресії від інших міжнародних злочинів, — експерт про участь Білорусі у війні рф проти України

Чи будуть судити білоруське керівництво на рівні з російським, відповів правознавець і фахівець із Конституційного права Микола Сірий у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Тут важливо відрізняти злочин агресії від інших міжнародних злочинів. Станом на сьогодні, Білорусь та її керівництво не є прямими учасниками прийняття рішення про агресію, тобто Білорусь не є країною, яка вчинила агресію. Вона є та залишається країною, яка сприяла агресії, яка допомагала агресії, яка надала свою територію для агресії, тобто це все також предмети для майбутнього судового розгляду. Але вона не є країною-агресором, тому в частині злочину агресії на лаві підсудних, перш за все, має бути те коло осіб, які приймали рішення на державному рівні в росії, які забезпечували це рішення, проводили в життя це рішення. Вони є злочинцями в злочині агресії», — пояснив він.

А для білоруського керівництва, за його словами, також знайдеться чимало причин для кримінально-правової відповіді як у частині допомоги агресору, так і в частині тренування, надання зброї, території тощо.

«Тому це розуміє сьогоднішнє нелегітимне керівництво Білорусі, і за його поведінкою ми бачимо, що це розуміння доволі глибоке», — вважає Сірий.