В Держспецзв’язку діяла цифрова мафія — експерт з кібербезпеки

Історія з розкраданням 62 млн — лише крапля у морі. Адже завдяки законопроєкту 8087 у Держспецзв’язку могли збільшити свої повноваження та корупційні можливості.

В Держспецзв'язку діяла цифрова мафія
В Держспецзв'язку діяла цифрова мафія

Про це в коментарі заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Тут кілька питань в одному. По-перше, чому Держспецзв'язку займається армією дронів разом з Мінцифрою? Явно не зрозуміло. Тому підтримую позицію заступника міністра оборони Віталія Дейнеги, який написав на своїй сторінці у фейсбук про корупцію на дронах та „захищені“ компʼютери за мільйони для армії. Зокрема, про те, що керівник Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України та дехто з його підлеглих отримали підозри у справі про розкрадання коштів. Ексзаступники міністра оборони набагато більше відомо, ніж він пише. Однак, поки що говорити про страшну корупцію поки що немає формальних причин. Бойовими дронами повинно займатися Міноборони, а не Держспецзв'язку та Мінцифра. Чому їм з бюджету на це виділяються колосальні кошти? Це питання без відповіді. Все це відбувається безконтрольно. Немає ніяких звітів. НАБУ може ініціювати розслідування, витребувавши документи», — каже К. Корсун.

На його думку, існують очевидні передумови для корупції.

«Коли безконтрольне витрачання грошей, то будуть 100% зловживання. Вся інформація закрита. Тому можна лише здогадуватися про масштаб зловживань, які відбуваються тут і зараз. А враховуючи одіозну історію відстороненого керівника Держспецзв’язку, якого вже у 2015 році затримували на вимаганні хабаря, тому враховуючи цей факт можна припустити, що зі сторони Держспецзв’язку є масові зловживання. До речі, це відомство є фактично підлеглим Мінцифри на чолі з Михайлом Федоровим. Саме він призначає керівництво Держспецзв'язку, яке нічого не може зробити без відома голови Мінцифри та звітує йому. Саме тому Держспецзв’язку і включили в схему „Армія дронів“. Тут ще питання, до ефективності армії дронів». Багато людей пише, що з армією дронів щось не так, тому НАБУ є над чим працювати" — каже К. Корсун.

«На тих повноваженнях, що в них були — історія з 62 млн — лише крапля у морі. Адже завдяки законопроєкту 8087 вони могли збільшити свої повноваження та корупційні можливості — „обілечуючи“ тисячі українців. Саме тому нардеп О. Федієнко лобіює цей законопроєкт, бо він прямий бенефіціар. Тому керівництво Держспецзв'язку Юрій Щеголя та його заступник Віктор Жору разом з Федієнко — цифрова мафія. Вони разом прописували спільні інтереси в парламенті чи Кабміні. Якщо цей законопроєкт приймуть, то буде поліцейщина — з бізнесу будуть вибивати гроші», — підкреслює К. Корсун.

Він нагадав, що голова Мінцифри М. Федоров після свого призначення хотів розігнати Держспецзв’язку, а потім роздивися, зрозумівши, що це курка, яка несе золоті яйця. Тож не став його розганяти.

«Однак, якщо не буде Держспецзв'язку, то нічого не зміниться та не зруйнується. Однак безліч людей видихне з полегшенням — це абсолютно паразитична контора», — резюмує експерт.