Експерт розповів, що змусить рф зупинити наступ на Україну

Роль Китаю могла б стати вирішальною у завершенні війні в Україні.

Китай може змусити рф зупинити наступ на Україну
Китай може змусити рф зупинити наступ на Україну

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Наразі, коли до санкцій проти рф приєдналося багато держав, виходить так, що москва виживає в санкційних умовах завдяки торгівлі з Китаєм, Індією та деякими іншими державами. Китай — світова фабрика, яка виготовляє багато продукції для постачання її світові ринки, в тому числі і в рф. Тому Китай, як один з найбільших покупців сировини, міг би натиснути на російську владу. Це би означало повну ізоляцію росії у світі.

Китай цього не робить, що дає путінському режиму уникнути швидкої економічної та політичної катастрофи. Тому роль Китаю могла б стати вирішальною у завершенні війні в Україні. Зокрема, що рф вивела свої війська. Однак Пекін не тисне на москву, через суперечки с Вашингтоном, а Київ є заручником цього протистояння. Однак якби Китай натиснув на рф, то у неї б не залишилося шансів окрім припинення війни та виведення військ з території України", — каже В. Воля.

На його думку, відповідна заява президента України В. Зеленського — дипломатичний хід для того, у контексті саміту з участю голови Китаю Сі та президента США Джо Байдена, де вчергове було зафіксовано двополярність світу.

«Зеленський вирішив зробити дипломатичний жест в бік Китаю, апелюючи до Пекіну, зокрема про його вирішальну роль у припиненні війни. Також це меседж було спрямовано за західну аудиторію, щоб нівелювати різні політичні думки про те, що війна затягується і рф є сильною тому протистояння може тривати ще дуже довго. Дійсно зараз увага світу відволікається від України на Близький Схід. Однак нічого страшного в тому немає, тому що нові події завжди певний час перебувають у фокусі значної уваги», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Зеленський заявив, що змусити росію зупинити наступ на Україну і вивести свої війська можуть спільними закликами США та Китай.