Розвідка отримала доступ до секретних даних «Росавіації»: санкції прискорюють авіаколапс рф

Внаслідок успішної складної спеціальної операції в кіберпросторі українській розвідці вдалось здобути великий обсяг закритих службових документів структурного підрозділу міністерства транспорту рф («Росавіація»).

Розвідка отримала доступ до секретних даних «Росавіації»: санкції прискорюють авіаколапс рф

Про це інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Вказане відомство (Росавіація, — ред.) відповідає за безпеку польотів та фіксує всі надзвичайні випадки під час використання російської авіації. Серед отриманих внаслідок зламу та проникнення у ворожі інформаційні системи даних ― перелік щодобових звітів „росавіации“ у масштабах всієї рф за понад півторарічний період. Їхній аналіз свідчить ― сфера цивільної авіації терористичної росії перебуває на межі колапсу», — йдеться в повідомленні.

Розвідка наводить декілька промовистих документальних фактів:

1. Упродовж січня 2023 року в цивільній авіації росії було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковано як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером тут став російський ближньомагістральний літак «сухой superjet» ― 34 проблемні випадки.
2. За перших 9 місяців 2023 року на росії задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів. Отже, зростання небезпеки польотів в росії зросло втричі.
3. Найбільш проблемними місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші важливі елементи: гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.
4. Держава-агресор росія має серйозні труднощі з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей та спеціалістів у москві намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран, де відповідні роботи здійснюють «кустарно» ― без відповідної сертифікації.
5. Станом на березень 2022 року, росіяни мали близько 820 цивільних бортів іноземного виробництва. І якщо на той час лише до 10% із них пройшли через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин, то нині через такий «сервіс» прогнали вже майже 70% авіапарку.
6. Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого «авіаканібалізму» на росії, коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних до середини 2023 року в рф пустили на «донорство» понад 35% повітряних суден.
7. Більшість радянських літаків Ан-2, станом на зараз, не можуть відірватись від землі, оскільки двигуни до них вироблялись у Польщі, але через санкції їхнє постачання припинене.
8. Лише впродовж січня 2023 року серед 220 суден «Airbus», що є в росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема, у в 9-ти літаках, які використовує «аерофлот», зафіксовано 17 випадків задимлення.
9. З 230 літаків «Boeing», які використовуються в росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.
10. Не витримав умов російської експлуатації кожен сьомий бразильський «Embraer», а їх в рф налічується 21.

Ще у вересні 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) позначила росію червоним кольором, разом з Ліберією та Бутаном, що свідчить про вкрай високий ризик для безпеки польотів, зазначають у ГУР.

«Аналіз характеру авіаційних інцидентів з отриманих документів вказує, що низка відмов, особливо пов’язаних з двигунами, шасі і механізацією крил, має системний характер. Тенденція свідчить ― сфера цивільної авіації на росії перебуває у зоні серйозної турбулентності з високим ризиком зірватись у круте піке», — зазначали у відомстві.

Також у розвідці повідомили, що відповідна реальність ― прямий наслідок санкцій, найбільш болючими з яких для держави агресора росії виявились:

  • заборона на постачання повітряних суден і запчастин до них;
  • повна відмова в технічному обслуговуванні і наданні послуг;
  • відмова в оновленні програмного забезпечення;
  • затримання російських повітряних суден за кордоном;
  • обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації.

Нагадаємо, наприкінці жовтня повідомлялося, що СтратКом ЗСУ нарахував 11 небойових втрат Росавіації за 8 місяців. Усі літаки самознищились на території рф.