Дослідник розповів, як Полтавщина стала колискою українського козацтва

Козак Мамай це зовсім не міфічна, а історична особа з роду Джучидів, який локалізувався в межах теперішньої України. Нащадки Мамая й заснували Полтавщину.

Дослідник розповів, як Полтавщина стала колискою українського козацтва
Дослідник розповів, як Полтавщина стала колискою українського козацтва

Про це під час ефіру заявив дослідник історії України Сергій Коваленко.

«До популяризації сюжету про козака Мамая дуже доклалася українська аристократія. На той час ще тюркська. Був перехідний період від тюркізму до слов'янізму. В цьому сюжеті проглядаються східні мотиви. У витоках таких сюжетів лежить зовсім не міфічна, а історична особа. Роду Джучидів, який локалізувався в межах теперішньої України. А нащадки Мамая, які стали князями Глинськими, доклала значних зусиль, щоб популяризувати цей сюжет. Він настільки закріпився та вкоренився, що і далі продовжує існувати в різних модифікаціях», — каже дослідник.

На його думку, для української історії Мамай тюркського походження є виключно позитивним героєм.

«Його позитив в тому, що коли він повстав проти сарайського уряду на Волзі. Там почалася громадянська війна і царі мінялися по кілька разів на рік. Мамай мав стосунки з генуезцями, база яких була у теперішній Феодосії. Він вирішив з ними співпрацювати та поставити свого ставленика з допомогою якого треба наводити лад. Вже у 1362 році він домовився з великим князем литовським Ольгердом про взаємодопомогу. Потім була взаємна боротьба Ольгерда та Мамая проти сарайського уряду на Волзі. Зрештою Мамай у цій боротьбі не переміг», — каже дослідник.

Він нагадав, що після смерті Мамая у 1380 році, його нащадки із своїми підлеглими, які називалася козаками, переселилися в межі великого князівства литовського за Дніпро. Зокрема, князі Глинські заснували Полтаву.

«Так їх козацтво перекочувало з Інгульця на Полтавщину. Після чого Полтавщина стала колискою українського козацтва. Так з’явилося українське слов’яномовне козацтво. Його засновниками є князі Глинські.