ЗСУ отримали нову модернізацію БМП-1

На озброєнні українських військових була помічена раніше невідома модернізація БМП-1 з новим дистанційно керованим бойовим модулем.

ЗСУ отримали нову модернізацію БМП-1
ЗСУ отримали нову модернізацію БМП-1

Відео було оприлюднене телеграм-каналом NMFTE.

Раніше небачена модифікація радянської бойової машини з новим бойовим модулем була помічена у використанні українських військових.

За повідомленням відомого дослідника бронетанкової техніки Андрія Тарасенка, новий бойовий модуль розроблений українською компанією та почав постачатись вже після початку вторгнення.

Дистанційно керований модуль зі стабілізованою 30-мм автоматичною гарматою 2А72, кулеметом ПКТ калібру 7,62-мм та автоматичним гранатометом КБА-117.

Крім того, він також має бути оснащений протитанковим ракетним комплексом «Бар'єр» з двома ракетами, однак на відео їх немає. Пускові для ракет можуть бути відсутні для спрощення конструкції.

Усі складові частини озброєння та боєкомплект розміщені всередині бойового модуля над корпусом бойової машини, робоче місце оператора може розташовуватись у будь-якому місці машини.

Озброєння модулю стабілізоване системою врівноважування та спеціальною фермою з використанням комплекту противаг у вигляді гойдалок. Заявлено, що завдяки прийнятим заходам стабілізація та кучність вогню були покращені на 25%.

Конструктивно башта схожа на більш ранню розробку — модуль «Воля» розробки Nova Technology, що був представлений в січні 2021 року. Не виключено, що вони можуть бути пов’язані, враховуючи, що тривалість розробки такої конструкції займає роки.

Система управляння вогнем та цифрова система стабілізації Бойового Модуля «Воля» забезпечують наведення в горизонтальній і вертикальній площинах, супровід та ефективне ураження наземних, повітряних і надводних цілей вдень та вночі, при стрільбі з місця та на ходу.

Керування модулем може здійснюватись оператором або командиром завдяки інтеграції дублюючих органів управління в останнього. Таке рішення є поширеним і використовується у більшості українських модулів, зокрема, «Штурм» та БМ-7 «Парус».