Почали вилазити «щури» з підвалів і на себе перетягувати перемогу пасіонаріїв, які боронили Київ, — Горбаченко

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну українське суспільство знову наступило на ті самі граблі — довірилося тим політиканам, які привели вкраїну війну своєю бездіяльністю.

Сергій Горбаченко в програмі «Точка зору»
Сергій Горбаченко в програмі «Точка зору»

Про це сказав офіцер ЗСУ у відставці, правозахисник Сергій Горбаченко в програмі «Точка зору» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Потрібно повернутися на початок повномасштабного вторгнення, по суті гарячої фази війни, яка ще з 2014 року була неоголошена. От саме тоді треба зрозуміти, хто не дав росіянам окупувати Україну, поламав їхні плани. 24 лютого суспільство пішло до ЗСУ та в тероборону, саме пасіонарії стали на захист. Ми тоді добре розуміли, бачили, що російські пішаки пішли в наступ, по суті фігури вже знаходилися на своїх посадах. Треба згадати, що саме тоді відбулося», — зазначив він.

Гість програми згадав, що тоді більша частина суспільства тікала на захід України, дороги буди забиті, інша — «стояла не на життя, а на смерть, боронячи Київ».

«Якби захопили Київ, то зрозуміло, була б деморалізація. Навіть той Захід ставив ставки, скільки ми вистоїмо: 48 годин чи 72 години, чи потім тиждень. Згадайте, що там відбулося. Тоді саме з усіх приймачів лунала пісня „Червона калина“. Вона по суті стала другим гімном, гімном саме суспільства, яке боронило. А потім, дійсно дякуючи фаховості ЗСУ, бо ми розуміємо, як не дали взяти Київ. Саме фаховість військових, коли не давали навіть підривати ті мости та переправи», — додав офіцер у відставці.

За його словами, потім, тижнів через 2−3, місяць поступово почали вилазити «щури» з підвалів і на себе перетягувати перемогу тих пасіонаріїв, які боронили Київ.

«Бо якби не тероборона… Бо за три дні дійти 150 км з Чорнобиля до Києва без жодного спротиву, таке враження, що чекали», — підкреслив Горбаченко.