В Україні мінімальна зарплата — це знущання - експерт

З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата в Польщі приблизно становитиме 38 тисяч гривень. Якщо в Україні не підняти зарплати, ми продовжимо втрачати фахівців.

В Україні мінімальна зарплата – це знущання
В Україні мінімальна зарплата – це знущання

«В Україні мінімальна зарплата — це знущання над здоровим глуздом та логікою. Розмови, що нам не вистачає коштів — маячня, яка не має під собою жодного економічного підґрунтя. До речі, ціни у нас абсолютно співмірні з Польщею. Однак нагадаю, що там з 1 січня 2024 року мінімальна зарплата буде більше ніж 4200 злотих. Тобто це приблизно 38 тисяч гривень. При тому, що продукти там коштують, як в нас. Іноді навіть дешевше. Побутові речі та техніка, ті ж самі гроші. Комуналка така ж, як в Україні, а мінімальна заробітна плата буде в 5 раз більше. Відповідно, коли ціни однакові, а заробітна плата відрізняється у 5 разів, то ця різниця йде комусь у кишеню. Може потрібно щось з цим робити на рівні урядової політики. Грошей вистачає», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, якщо українці змушені за все сплачувати за європейськими цінами, то у нас мають бути відповідні заробітні плати.

«Тому всі розмови, чи вистачить грошей недоцільні. Грошей вистачить. Навіть, якщо зарплату підняти в 5 разів - коштів вистачить. Якщо цього не зробити — ми будемо втрачати фахівців, які в той чи інший спосіб будуть намагатися виїхати з України. Щобільше, саме за рахунок зростання заробітних плат ми зможемо пожвавити ситуацію на внутрішньому ринку. Збільшити швидкість обертання коштів та коштом цього збільшити податкові надходження до бюджету. Не лише центрального, але й місцевих», — резюмує Ю. Гаврилечко.