Експерти розповіли, чим механізм СТРГ буде корисним для місцевих громад та рибалок

У користувача спеціального товарного рибного господарства (СТРГ) є можливість залучити місцевих рибалок та надати їм можливість ловити більше риби.

Механізм СТРГ буде корисним для місцевих громад та рибалок
Механізм СТРГ буде корисним для місцевих громад та рибалок

Про це під час ефіру заявив керівник Спеціального товарного рибного господарства Сергій Горбаченко.

«СТРГ — це механізм залучення рибалок для відтворення водних ресурсів. Адже, таким чином, водний об’єкт можна використовувати більш економічно доцільно, як для держави, так і для громадян. Тобто крім покращення продовольчої програми, це допомагає зберігати чисту воду. СТРГ — це як математичне рівняння, де багато різних складових. Наприклад, об’єкти були занедбані, а рибоохоронний патруль не може забезпечити цілодобову охорону 24 на 7 за всіма об’єктами. Тому доцільно віддати їх користувачу, який захоче здійснювати рибогосподарську діяльність та покласти на нього охорону від браконьєрства. Зазвичай браконьєри розставляють сітки і риба не може самовідновлюватися», — каже С. Горбаченко.

На його думку, механізм СТРГ може бути корисним для місцевих громад. Все залежить від їх дій.

«У користувача СТРГ є можливість залучити місцевих рибалок та надати їм можливість ловити більше риби. Адже є можливість добровільного зариблення аборигенними сортами риби, які не направлені на задоволення продовольчої програми. У нас аборигенні види риб складають 10 частину від того, що ми маємо право виловлювати. Однак СТРГ дозволяє ловити рибу на вудку»,-каже С. Горбаченко.

При цьому він підкреслив, що у кожного об’єкта є своя специфіка, яка залежить від його площі та розміщення.

«Держава надала можливість розвивати любительський спортивний лов та поклала певні обов’язки. Зараз же прокуратура хоче нас прирівняти до аквакультурщиків. Адже закон про аквакультуру прийнято, а в оренду водосховище не взяли. З плюсами та мінусами тут треба розбиратися. Однак СТРГ -це найбільш природний спосіб відтворення водних біоресурсів», — каже С. Горбаченко.

Своєю чергою, за словами іхтіолога, консультанта з рибного господарства Антона Прокопенка, існує плутанина в понятті оренда СТРГ. Саме цим і користується прокуратура.

«Водойми СТРГ здійснюють спеціальне використання водних біоресурсів, не заподіюючи шкоди. Це можна ототожнити з промислом, коли є певний ліміт на вилучення. Тобто вселяють та виловлюють рибу з водойми не користуючись самою водоймою. Ситуація з аквакультурою інша. Адже в оренду беруть комплексно — земля плюс вода, відповідно до договору оренди. Там їх не контролюють органи рибоохорони. Звітність подається раз на рік. А ось при механізмі СТРГ — територіальні органи Держрибагентства здійснюють контроль при вселенні. На кожному зарибленні присутня комісія, в склад якої входять представники київського рибоохоронного патруля, Держагентства рибного господарства, екологічна інспекція, а також громадськість та представники користувача. Офіційно отримуються акти про зариблення. Також відстежується здоров’я водних біоресурсів. Тобто має бути підтверджено здоров’я риби, яка всиляється до водойми. А ось підтвердження здоров’я риби в аквакультурі є дуже сумнівним», — резюмує іхтіолог, консультант з рибного господарства Антон Прокопенко.

За словами С. Горбаченко, в даному випадку органи прокуратури можуть бути використані. Однак через втручання прокуратури для ДБР, НАЗК, НАБУ та інших антикорупційних органів вже є поле для діяльності. Зокрема, якщо є перевищення владних повноважень з корисливих мотивів.

«Пропоную провести круглий стіл з експертами та правоохоронними органами, на якому обговорити всі ці питання. Це може стати початком до порозуміння», — резюмує Антон Прокопенко.