Чи сядуть рф та Україна за стіл перемовин — відповідь експерта

США хочуть змусити росію піти на мирні переговори з Україною на умовах Києва до кінця 2024 року. Однак це буде можливо, якщо ЗСУ вийдуть до Азовського моря.

Джонатан Файнер
Джонатан Файнер

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

" У заяві першого заступника помічника президента США з національної безпеки Джонатана Файнера, як раз є відповідь для республіканців, яку стратегію бачить Білий дім, щодо американської влади з приводу війни, яку веде рф проти України. Тому США будуть робити все, щоб рф запросила про переговори до кінця 2024 року. Змусити — це допомагати Україні оборонятися, а ефективно готувати успішні наступальні дії на 2024 рік. Зокрема надавати військову та фінансову допомогу, щоб Україна не просто могла оборонятися та планувати нові наступальні операції в результаті яких би росія зрозуміла безрезультатність воєнних дій проти України 2024 році та запросила переговори", — каже В. Воля.

На його думку, другим напрямом Білого дому є вдосконалення санаційного режиму. Зокрема, це стосується припинення різних обхідних схем.

«Це також впливатиме на здатність рф фінансувати війну. Адже Центробанк рф передбачає, що бюджет рф на наступний рік буде дефіцитним. Завдяки цим двом напрямках США розраховують створити для росії відчуття, що подальша війна немає сенсу і тому потрібно розпочинати перемовини. Вийде це чи ні, залежить чи буде у рф стратегічні поразки на фронті у 2024 році», — каже В. Воля.

Він підкреслив, що питання допомоги Україні від США на 2024 рік буде проголосовано.

«Треба розуміти, що США живуть без бюджету з 1 жовтня. Весь бюджет на наступний рік є заручником ситуації з мігрантами на південному кордоні США. Однак питання стосовно допомоги Україні буде ухвалено як тільки буде знайдено компроміс. Допомога буде. Європа теж видлить кошти. Варто врахувати, що в США та в ЄС виборчий рік, тому в країнах тривають виборчі дискусії. Плюс є дефіцити у держав спонсорів ЄС та головних постачальників надавачів допомоги Україні. Однак результат військової компанії на 2024 рік залежить не лише від допомоги. Це залежить від того, скільки військових мобілізує та підготує Україна, а також від виробництва зброї та спорядження в нашій країні та від планування військових операцій. Тож якщо рф на початку осені побачить стратегічну поразку на фронті і ЗСУ вдасться вийти на берег Азовського моря, то рф стане зрозуміло безперспективність цієї війни. Якщо ЗСУ цього зробити не вдасться, то в будь-якому випадку втома від війни є і в рф. Для росіян це війна на чужий землі. Там ціле покоління виросло, для яких Україна інша держава, а не частка радянського союзу. Тому не можна виключати усунення путіна від влади чи бунтів на фронтах», — резюмує В. Воля.