В Європі земля не продається — фермер

Поляки ввели мораторій на продаж землі, а ми кажемо, що ми не можемо цього зробити, бо йдемо в ЄС.

Продаж землі як комплексний удар по українству
Продаж землі як комплексний удар по українству

Про це під час ефіру «Продаж землі як комплексний удар по українству» (Точка зору) заявив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак.

«В Європі землю ніхто не продає. Там продається право використання землі. Тільки в США земля, як товар. І то, там має бути 60% державної землі. Тобто держава скупає землю. Адже якщо є земля, то є держава, а якщо немає землі, то немає держави. Наша влада робить вигляд, що вона цього не розуміє. Вона все прекрасно розуміє. Ті, хто писали Конституцію Україні далекоглядні люди. Адже якщо ми будемо продавати право використання землі, то вкладаємося в умови нашої Конституції. Адже земля залишається власністю українського народу. Однак в Україні влада хоче, що народ підкорявся закону, а вони — ні», — каже фермер.

При цьому він підкреслює, що депутати обіцяють народу, що землю, яка буде у приватній власності, може буде використовувати, як завгодно.

«Тобто гектари землі можна буде засаджувати маком та коноплею, що йде в супереч інтересам громади та суспільства. То, можлива така форма землі, яку нам пропонують йде на шкоду нашій державі та суспільству. Польща, Литва — це члени ЄС. Однак поляки встановили мораторій на продаж землі іноземцям. Якщо ти взяв кошти в банку, щоб купити 100 га польської землі. В такому випадку не ти платиш мзду банку, а банк тобі від держави сплачує 0.1%. Поляки задумалися, що вони не є конкурентам німцям та австрійцям, які почали скуповувати їх землі. Саме після цього поляки ввели мораторій на продаж землі. Тобто поляки це зробили, а ми кажемо, що ми не можемо ввести мораторій, бо йдемо в ЄС», — зазначає фермер.

Також на думку фермера, Німеччина створить всі умови, щоб жінки та діти, які виїхали з України, залишилися в Німеччині.

«Заводи, які працювали в одну зміну, зараз почали працювати у 2−3 зміни. Це неоціненний скарб трудового населення, яке підіймає економіку Німеччини», — резюмує фермер.

В своєю чергою Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін заявив, що українці мають нарешті зрозуміти, що весь наш народ підвели до могили через землю.