Австрійський прецедент охолоджує ідеї застосувати подібну практику, — Чаленко про позбавлення Угорщини права голосу в ЄС

Видання Financial Times повідомило, що Угорщину хочуть позбавити права голосу в ЄС, щоб укласти угоду про надання грошей Україні.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Відповідно до статті 7 Договору про Європейський Союз в редакції 2010 року, країну-члена ЄС кваліфікованою більшістю можуть позбавити права голосу через порушення європейського законодавства, зокрема демократичних стандартів і норм. Про це сказав політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

Також він нагадав, що на початку XXI століття був прецедент, коли 7 статтю застосували проти Австрії та, відповідно, тимчасово позбавили права голосувати.

«Тобто вже був такий прецедент в історії Європейського Союзу. Він був не дуже вдалим, бо кількість євроскептиків усередині Австрії значно зросла. Тому такий австрійський прецедент охолоджує ідеї застосувати подібну практику щодо Угорщини. Ніхто ж не хоче втрачати Угорщину з точки зору підтримки угорського суспільства загалом у плані європейської політики», — зазначив експерт.

За його словами, Віктор Орбан побудував в Угорщині велику пропагандистську медійну машину, створює фейкових ворогів, воює з Брюсселем.

«Зараз ми знаємо, що із середини листопада проводиться в них опитування якраз стосовно відносин Будапешта та Брюсселя. Це 11 питань. Завершиться опитування 10 січня. Відповідно зараз для збереження обличчя Європейського Союзу в питанні виділення грошей Україні цих 50 млрд євро або додатково виділять Угорщині ще 2−3 млрд євро до тих 10 млрд, які Угорщина вже собі вибила щодо політики згуртування, те, що ми побачили на саміті Євроради, де Єврокомісія розблокувала 10 млрд євро, або піти дійсно на рішення фінансувати Український фонд (Ukraine Facility) за рахунок внесків безпосередньо держав-членів ЄС, тобто 26 держав-членів», — пояснив політолог.

Рішення позбавити Угорщину права голосу, на його думку, все-таки є фактично на останній позиції з тих варіантів, які сьогодні існують.

«Хоча з іншої точки зору, звичайно, ми розуміємо, що є такі країни як, наприклад, Литва. Прекрасний виступ пані Юкнявічене, депутатки Європарламенту від Литви, яка прямо заявила, що треба позбавити Угорщину права голосу, бо Орбан служить путіну. Це абсолютно правильний виступ із точки зору ідеології, він розставляє правильні акценти, показує реальну ситуацію, яка є сьогодні в ЄС. Але ми ж розуміємо, що після Орбана теж буде якась влада в Угорщині. Не треба зараз спонукати з боку саме Європейського Союзу робити кроки, які б розцінювалися як виштовхування Угорщини з ЄС. Тобто Угорщина зараз дивиться більше в сторону автократії, їй ближче Китай, російська федерація. Таке враження, що вона взагалі б у БРІКС вступила. Але Європейський Союз зараз розуміє, що Угорщина — це не один Орбан, і тому тут треба проявити мудрість. Але тим не менш така критика від Литви теж дуже важлива з тієї точки зору, що Литва вступила одночасно з Угорщиною в Європейський Союз. Тобто тут немає критики, як з боку України, яка з нібито слабшої політичної точки зору виступає, немає менторської позиції, яка може звучати, наприклад, з боку Німеччини та Франції, країн-основоположників ЄС. Це позиція однокласника, який у той самий час вступив до ЄС, використовував абсолютно ті самі програми підтримки, до кого ті самі умови були», — наголосив Чаленко.

Окрім цього, він нагадав, що вже були ідеї позбавити Угорщину керівництва в ЄС.

«Угорщина, починаючи з липня 2024 року має приступити до керівництва в Євросоюзі. Ми й до того чули, що Угорщину треба позбавити цього, бо вона не готова, її стан демократії не готовий, верховенство права не готове, але кроки прикладні в цьому напрямі не були зроблені, тому Угорщина буде й далі керувати в Європейському Союзі. Я думаю, зараз сильно з Угорщиною не хочуть бити горщики, тому що баланс сил в Європарламенті може трохи змінитися зі збільшенням праворадикальних і ліворадикальних сил», — підсумував експерт.