Чи можуть позбавити Угорщину членства ЄС: відповідь політолога

Тема виходу Угорщини з Європейського Союзу не вперше звучить. Але політолог Ігор Чаленко вважає, що країну не позбавлять членства ЄС.

Чи можуть позбавити Угорщину членства ЄС: відповідь політолога

Про це він сказав у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Я думаю, що це взагалі нереально. Навіть якщо Угорщина буде йти в бік подальшої автократії, її просто обріжуть від фінансування Брюсселя, від загальноєвропейських програм. Це буде політика кнута», — зазначив експерт.

У такому випадку, за його словами, сама Угорщина зробить крок, аналогічний кроку Великої Британії з брекзитом, адже вихід з ЄС є правом країни-члена.

«Але знову ж таки де Велика Британія з її потужною економікою, яка без проблем себе відчуває, а де Угорщина, яка лишається дотаційною країною в ЄС? І в чому суть зараз уже понад 30 млрд євро заморожених коштів ЄС в руслі політики згуртування? Ці кошти йдуть на інвестиційні проєкти, на реалізацію проєктів у соціальній сфері. Це насправді величезні кошти. Якщо Орбан і його оточення фактично заробляє сьогодні на дешевих російських нафті та газі, які трубопроводами до них поступають, то питання якраз в утриманні свого електорату та створенні „вау“ різних проєктів, тобто реалізації різних інвестиційних програм. А це завдання якраз покладено на бюджет Європейського Союзу. Тому зрозуміло, що Орбан бореться за це, бо якщо він не буде реалізовувати проєкти всередині Угорщини, то відповідно навіть із нинішньою потужною пропагандистською машиною його підтримка буде падати», — пояснив Чаленко.