Головний принцип побудови республіки Україна — місцеве самоврядування, — Сергеєв

У вівторок, 19 грудня, президент України Володимир Зеленський дав пресконференцію за підсумками 2023 року. Однак у ній не згадувалося про громади, їхню структуризацію, децентралізацію, право народу на владу та розбудову республіки.

Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»
Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»

Про це повідомив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«І що ми зараз бачимо? Ніхто не розуміє, що головний принцип побудови республіки Україна та народовладдя, народу (те, що зараз основу Збройних Сил України складає), в основі лежить місцеве самоврядування, тобто територіальна громада. Це те, про що ми кажемо», — сказав він.

За його словами, в Україні не розуміють громадівську теорію Михайла Грушевського та рівновагу, яка повинна стримувати всі недоліки держави, що проявляються останні десятиліття.

«Нарешті народ починає розуміти, оці недоліки піднімати, корупцію, давління цього держапарату роздутого, цю недоправоохоронну систему та цю неконтрольовану судову гілку влади. Усе, що відбувається, — неправильно, що ми йдемо на поклон депутатам, а депутат не йде до своєї громади, він не розвиває своєї громади, не що не звітує», — додав гість програми.

На його думку, усе відбувається, оскільки політичний апарат не розуміє цих речей.

«Вони (політики, — ред.) обиралися не від своїх громад, вони обиралися від охлосу, від товпи. І про це він не буде казати, не розуміється, що це базовий принцип — республіка. А якщо ми не почнемо будувати республіку, то нам зась в Європу», — підсумував Сергеєв.