Умєров хоче мобілізувати українських чоловіків, які перебувають за кордоном

Україна хотіла би, щоб усі чоловіки — громадяни України — призовного віку, які наразі перебувають за кордоном, з’явилися на пункти комплектування ЗСУ.

Рустем Умєров
Рустем Умєров

Про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров у інтерв’ю німецьким ЗМІ — Bild, Welt I Politico, передає Укрінформ.

«Всі українські чоловіки призовного віку від 25 до 60 років повинні отримати запрошення з'явитися в пункти комплектування Збройних сил України. Ми хочемо справедливості для всіх, тому що це стосується нашої власної країни. Ми надішлемо їм запрошення», — заявив Умєров.

Автор, відомий німецький журналіст, заступник головного редактора Bild Пауль Ронцгаймер зауважує, що це оголошення є «політично вибуховим і може мати серйозні наслідки для сотень тисяч українських чоловіків, які живуть за кордоном». Він нагадує, що вже в першому інтерв’ю, яке міністр дав європейському ЗМІ, він також погрожував санкціями тим, хто не виконає прохання доєднатися до війська.

Щоправда, які це будуть санкції за неявку, поки незрозуміло: «Ми ще обговорюємо, що має бути, якщо вони не прийдуть добровільно», — сказав міністр.

Він запевнив, що в майбутньому тим, кого це торкнеться, має бути заздалегідь зрозуміло, як вони будуть навчені та оснащені, де і коли вони будуть служити та коли їх звільнять. Для новобранців також будуть «варіанти вибору» залежно від їхніх здібностей.

Журналіст поцікавився і планами Міноборони. Незважаючи на повідомлення про стан на фронті, міністр сповнений оптимізму та навіть переконаний, що Кримський півострів, анексований росією у 2014 році, може бути звільнений наступного року.

«Я впевнений на 100 відсотків. Це наша стратегічна мета», — заявив політик, який загалом не сумнівається у перемозі. Його оптимізм базується у тому числі на спілкуванні з партнерами, серед яких США, які продовжуватимуть підтримувати Україну.

Умєров наголосив на необхідності збільшення засобів радіоелектронної боротьби, безпілотників, артилерії та боєприпасів. Згадав серед бажаного він і німецькі ракети Taurus.

«Нам точно потрібні всі ракети великої дальності від наших партнерів», — підкреслив глава Міноборони.

Нагадаємо, на початку листопада Україні планували запустити «смарт-мобілізацію», тобто коли людина сама обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися.

Оновлення. Міноборони заперечило, що планує призивати на службу українських чоловіків, які перебувають за кордоном. Відомство стверджує, що журналісти «змістили акцент», цитуючи Рустема Умєрова щодо цього питання. Про це сказав речник Міноборони Ілларіон Павлюк у коментарі «Бабелю». За його словами, Умєров у цілому говорив журналістам про рекрутинг і необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до війська