Світ не готовий до такого масштабу, — Кочуков про війну в Україні

У західному світі є декілька думок про війну в Україні. Перша — про те, що ця війна справедлива. Друга — ця війна обходиться дорого.

Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Елементарна, просто причина всього — це гроші та їх відсутність, боязнь за те, що ці ресурси їм самим (західним країнам, — ред.) скоро можуть знадобитися. Наприклад, нам поставили гаубиці французи. Їх насправді поставили в Україну десь до десятка штук. А знаєте, скільки їх всього є у Франції? 22. І коли кажуть, що нам не вистачає, що нам мало дають, насправді вони дають дуже багато», — зазначив він.

За його словами, насправді проблема не в цьому, є інші.

«Перша проблема — люди, яким просто не подобається ця допомога, яка іде в Україну, і вони пропонують цю допомогу пустити на внутрішні питання. Так само як Америка намагається вирішити питання з нелегальними мігрантами і т.п. Та сама історія в Європі, що Європі не зручно. Я скажу по своєму відчуттю. Мені здавалося, що ця війна не буде продовжуватися настільки довго, що вона буде декілька місяців. Почнуться великі втрати й росія відступить, або фронт зупиниться. Ми вже знаходимося в стані прямої війни з росією, у лютому буде два роки. Тобто світ не готовий до такого масштабу», — пояснив гість програми.

Кочуков вважає, що західні крани не можуть зрозуміти, що їм робити, бо в них немає інструкції.

«Поки ти бумажку ніяку не зробив, якоїсь інструкції не написав, ніхто лапку не підніме. Зараз цих інструкцій просто не існує. Вони вилетіли. Просто виникла така ситуація. Насправді наш світ змінився, а політики, які живуть у цьому світі, не встигли. Навіть багато хто не розуміє, що світ змінився назавжди, що більше такого, як було, не буде. Воно просто не може існувати», — підкреслив експерт.

Окрім цього, він додав, що українці втратили ціль, оскільки людина не може фокусуватися на одній настільки довго.

«Треба, щоб якась було ротація, щоб люди змінювалися на фронті. У нас є люди, котрі сидять роками та можуть навіть у відпустки не ходити. Це ж питання таке, усі втомлюються. Втомлюються люди, які знаходяться в тилу. Чому? Тобі треба постійно допомагати. Тобі дзвонять, до тебе звертаються постійно, якісь проблеми треба закривати. Ми допомагаємо як можемо, але ж просто від цього приходить втома, на жаль. Я не скажу, що це добре чи погано. Це факт. Так само й люди, які знаходяться на фронті. Вони пішли воювати, але вони бачать, що того не вистачає, того немає, цілий день там ідуть серйозні бої. Та й просто сидіти в холодному окопі неприємно, м'яко кажучи», — наголосив Кочуков.