Норвегія відправить F-16 до Данії для навчання українців

Норвегія відправить два винищувачі F-16 до Данії, щоб зробити свій внесок у навчання українських льотчиків.

Норвегія відправить F-16 до Данії для навчання українців
Норвегія відправить F-16 до Данії для навчання українців

Про це заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам.

«Норвегія відправить до Данії два винищувачі F-16 для навчання українських пілотів використанню літака американського виробництва», — йдеться у повідомленні.

Норвегія минулого року заявила, що приєднається до Данії, Нідерландів та інших країн у забезпеченні літаків для потреб України.

Раніше Норвегія вже направила 10 інструкторів до Данії для навчання українських льотчиків, повідомив міністр оборони Бьорн Арільд Грам.

За даними норвезького суспільного мовника NRK, може йтись про п’ять-десять літаків для України.

Також мова може йти про 12 літаків, що готувалися до продажу американські компанії Draken International.

Придбані F-16 планували використовувати в ролі сторони «Агресор» в авіаційних навчаннях США. Можна припустити, що угода була скасована.

Норвегія вивела з експлуатації свої F-16 у січні 2022 року, у листопаді того ж року Румунія та Норвегія підписали угоду вартістю 388 мільйонів євро на продаж 32 винищувачів.

За весь час експлуатації Норвегія отримала близько 60 F-16A та 14 F-16B. Точна кількість літаків, що залишилася у розпорядженні Норвегії після виведення з експлуатації і продажу частини авіапарку Румунії невідома

Достеменно відомо, що придбані Румунією винищувачі мають модернізаційний пакет M6.5.2 за програмою MLU.

Це означає, що винищувачі можуть використовувати великий спектр різноманітного ракетно-бомбового озброєння та мають оновлену авіоніку.