АРМА не використовує російські активи на користь України — голова громради

В Нацагенстві з управління злочинними активами (АРМА) сконцентровано капіталів на більш ніж 100 мільярдів гривень. Замість поповнення бюджету України, вони фактично знаходяться в мертвому стані та щодня знецінюються.

АРМА
АРМА

Про це заявив голова Громадської Ради при АРМА Ігор Чобітько.

«Шановний Президенте, Голове ВР, Премʼєр-міністре та народе України! Цими днями постало гостро питання фінансування нашої перемоги. З іноземними партнерами щодня проводяться складні переговори стосовно цього. Одночасно, в українському Нацагенстві з управління злочинними активами сконцентровано капіталів на більш ніж 100 мільярдів гривень. Замість поповнення бюджету України, вони фактично знаходяться в мертвому стані та щодня знецінюються», — каже І. Чобітько.

На його думку, складається враження, що арештовані активи зберігаються не для цілей, які прямо визначені Законом про АРМА та кошти від їх управління не будуть використані державою задля перемоги над російським агресором.

«Наші стратегічні партнери для продовження надання Україні воєнної допомоги, пропонують нам провести новий конкурс з обрання Голови АРМА та посилити діяльність АРМА. ЗМІ рясніють масовим потуранням керівництвом АРМА законодавства, в тому числі орудування від імені держави в процесі управління активами так званого „смотрящого“. За півроку не відібрано жодного управителя, а більшість вже діючих договорів, за якими могли б надходити кошти в казну, розірвано. Ефективність від управління арештованими активами „облгазів Дмитра Фірташа“ у 2023 році та їх „інтеграція“ до підприємства групи Нафтогаз більш схожа на рейдерську схему з перерозподілу власності, ніж на управління активами під час арешту у кримінальному провадженні. Можливість здійсненя згідно Закону про АРМА ефективного контролю за діяльністю АРМА, як зовнішнього так і внутрішнього, фактично заблоковано. Чисельні звернення Громадської ради при АРМА до державних інституцій щодо здійснення реагування на порушення законодавства в АРМА, не почуті», — зазначає І. Чобітько.

Він нагадав, що наприкінці 2023 року Урядом ухвалено рішення, яким значно скорочено граничну чисельність працівників АРМА, — на 169 одиниць. Економлячи на кадровому забезпеченні Нацагентства, Уряд обмежує спроможність АРМА виконувати покладені на орган завдання та функції, що може в найближчий час, в умовах дії в Україні правового режиму воєнного стану, призвести до блокування роботи державного органу.

«За таких обставин, ми виглядаємо як поганий господар, який намагається перекинути свої проблеми на сусіда. Тим самим ставимо під суттєвий ризик порозуміння зі сторони наших зовнішніх донорів.

Звертаюсь до Вас як керівник органу через який за Законом України забезпечується громадський контроль за діяльністю Національного агентства. Це питання національної безпеки. Прошу терміново розглянути на рівні РНБО, Уряду, Парламенту питання розблокування роботи АРМА, його функціонування в законному полі та в достатній кількості працівників для виконання покладених завдань та функцій, використання російських активів на користь України", — резюмує голова громради при АРМА.