В Україні монополісти знищать мале та середнє фермерство — директор Агрофірми

Другий етап ринку землі знищить мале та середнє фермерство в країні.

Олег Пожидаєв
Олег Пожидаєв

Про це під час ефіру заявив директор ТОВ Агрофірма «Агропромсервіс», фермер Олег Пожидаєв.

«Становище фермерів на звинених чи прифронтових територіях вкрай важке. Будь-яка ферма — ціль для ворога. Адже вони знаходяться на відкритих полях. Тому фермери страждають першими. Вони за два роки повномаштабного вторгнення зазнали шалених збитків. Все було знищено обстрілами — горять поля, знищується техніка», — каже О.Пожидаєв.

За його словами, на даний момент фермери не можуть обробляти поля. Адже більшість з них заміновано.

«Також так є залишки ракет, касет, боєприпасів. Тож працювати там просто небезпечно. Однак трактористи та комбайнери все одно працюють на свій страх та ризик. Там де це хоч якось можливо. Фермери понесли шалені збитки, а цього року збитки стали ще більшими. І в такий час починається другий етап ринку землі, коли юридичні особи зможуть купувати землю сільхозпризначення. Зокрема до 10 тис га в одні руки. Зараз малий та середній фермери просто не зможуть приймати участь у цьому ринку землі та купувати землю. А місцеві мешканці, які живуть на таких територіях багато чого втратили. Вони захочуть продати свою землю, а маленькі та середні фермери, особливо з деокупованих та прифронтових територій не зможуть її купити. Тому існує ризик, що землю будуть скуповувати агрохолдінги, які займаються трейдінгом. Вони мають ресурси, тому скупляють землю і доведуть малих та середніх фермерів до збанкратування. Тобто в Україні знищиться мале та середнє фермерство», — підкреслює О.Пожидаєв.

На його думку, все це негативно вплине на розвиток сільської місцевості. Адже великі підприємства не зацікавлені в розвитку села.

«Вони будуть розвивати лише одне село. А всі інші їм не потрібні. Саме малі та середні феремери розвивають села та створюють робочі місця», — резюмує фермер.