Підвищити акцизи на автогаз хочуть лобісти, користі державі не буде — експерт

Підвищення акцизів на автогаз втричі — до 160−170 євро за 1000 літрів приведе до зростання інфляції, але в бюджет кошти не підуть.

Данило Гетманцев
Данило Гетманцев

Про це в коментарі заявив експерт з питань енергетики Генадій Рябцев.

«Для підвищення акцизів на автогаз треба внести зміни до бюджету на 2024 рік та до Податкового та митного кодексу. Зворотнім число це запровадити не вдасться. Однак є бажання певних лобістів цей акциз запровадити. Вони розганяють думку та новину, якої немає. Тому навколо цього час від часу підіймають ґвалт», — каже Г. Рябцев.

За його словами, після підвищення акцизу на автогаз виграють тільки лобісти, бюджет та ЗСУ нічого не отримають.

«Ніхто не буде заправлятися автогазом і продажі палива скоротяться. Все це призведе до зростання інфляції. Всі комерційні авто, особливо у великих містах працюють на газі і будуть змушені заправлятися значно дорожчим бензином. Це все призведе до збільшення прибутків так званих системних операторів ринку нафтопродуктів. Тобто таке рішення призведе лише до мінусів, окрім одного плюса — прибутки системних операторів ринку нафтопродуктів зростуть. Ні про які бюджети, надходження, інші зиски та суспільні блага не йдеться. Мова йде лише про наповнення кишень 5 найбільших власників гравців ринку нафтопродуктів. Вони і намагаються протягнути цю схему. Закон про лобізм ухвалили. Ось це типові лобісти, які роблять все для того, щоб отримати найбільший прибуток. Однак розповідати, що це принесе користь державі може лише той, хто не розуміє ринок, або відпрацьовує гроші лобістів», — резюмує Г. Рябцев.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року голова фінансового комітету Верховної ради Д. Гетманцев анонсував підвищення акцизів на автогаз втричі — до 160−170 євро за 1000 літрів.

Депутат зазначив, що наразі в Раді чекають на відповідний законопроєкт від Мінфіну.